Antonescu: "Nu ne rămâne decât să acţionăm fiecare cum poate"

Antonescu: "Nu ne rămâne decât să acţionăm fiecare cum poate"

Eşecul negocierilor dintre PSD şi PNL pe numele înlocuitorului pentru Emil Boc şubrezeşte parteneriatul opoziţiei de la o zi la alta.

Nici runda de discuţii consumată ieri nu a dus la desemnarea unui premier-alternativă, înaintea moţiunii de cenzură, aşa cum doreau liberalii.

Obţinerea unui nou Johannis, asumat public de PSD, aşa cum s-a întâmplat în 2009, ar echivala pentru PNL cu o garanţie că, într-un eventual guvern de criză, vor fi pe picior de egalitate.

PSD a insistat însă ieri ca nominalizarea şefului guvernului să fie făcută după eventuala dărâmare a lui Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, liberalii sunt practic în situaţia fie de a risca miercuri alături de PSD şi apoi să rămână doar vioara a doua într-o guvernare de criză, fie de a nu se mai bate pentru propria moţiune de cenzură, rămânând în opoziţie, varianta convenabilă aleasă şi în 2008.

Liberalii îi curtează pe parlamentarii PDL de Ilfov

Deocamdată, Crin Antonescu a dat semnalul separării demersurilor PNL de cele ale PSD, cel puţin până la moţiunea de cenzură.

"PSD a rămas pe poziţia cunoscută, anume că vom discuta problema alcătuirii unui nou guvern numai după ce moţiunea va trece, dacă va trece. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să acţionăm fiecare cum poate până miercuri, pentru a spori numărul de voturi", a spus liderul PNL.

În acest timp, liberalii încearcă să-şi apropie nemulţumiţi ai PDL care ar vrea să treacă la PNL, fără să-i grăbească însă să facă pasul concret înainte de moţiune.

Potrivit unor surse din ambele partide, în negocieri ar fi cei patru parlamentari de Ilfov ai PDL, liberalii neavând deocamdată garanţia unui vot la moţiune decât din partea deputatului Mihaela Şandru.

În aceeaşi situaţie, susţin liberalii, ar fi chiar mai mulţi parlamentari ai PDL, care însă nu au decis momentul trecerii spre PNL.

Ponta: PNL negocia în emisiuni televizate

Cu două zile înainte de moţiunea de cenzură, după ce presiunile publice din ultimele zile făcute asupra PSD nu au avut efectul scontat, pronosticul liberalilor se îndreaptă mai degrabă către un eşec. În perspectiva unui astfel de rezultat, liderul PNL se pregăteşte deja să scoată PSD-ul vinovat.

"Nu reproşez nimic, nimănui, în acest moment. Deplâng eventual faptul că s-a pierdut timp, săptămâna trecută în cea mai mare măsură, şi am fi putut înainta în conturarea alternativei până la detaliu, până la primministru sau alcătuirea noii majorităţi", a comentat Antonescu.

Liberalul i-a mai atenţionat pe social-democraţi că ar fi trebuit să poarte altfel negocierile cu UDMR şi nu promiţându-le aceleaşi funcţii într-un nou guvern. "Există şanse să discutăm cu UDMR, dar trebuie să ai ce discuta cu ei, pentru că schimburi de păreri despre situaţia politică putem avea oricând", a adăugat liderul PNL.

În replică, Ponta le-a reproşat liberalilor că, de fapt, nu s-au implicat în negocierile pentru moţiune. "Alţii au fost la zece emisiuni la TV, noi am adunat zece voturi pentru moţiune", a spus Ponta. "Deplâng că s-a pierdut timp şi am fi putut înainta în conturarea alternativei până la detaliu, până la prim-ministru." CRIN ANTONESCU, preşedinte PNL

STRATEGIE

PDL vrea să numere bilele opoziţiei

Ca să-şi securizeze votul pe moţiune, puterea nu şi-a imobilizat doar parlamentarii în bănci, ci se pregăteşte, ca strategie suplimentară, să numere bilele atât înainte, cât şi după vot. Teama de fraudă vine având în vedere că socoteala celor care votează pro şi contra se schimbă de la o zi la alta.

Astfel, ieri, cu două zile înainte de moţiune pe listele neoficiale ale PDL apăreau opt parlamentari ai opoziţiei cu care democrat-liberalii au tratat să-şi saboteze propria moţiune.

De partea cealaltă, liderii PDL l-au câştigat de partea lor pe senatorul Ioan Ruşeţ, smuls din negocierile cu PSD, cu preţul şefiei PDL Gorj, dar şi-au adăugat pe lista şapte-opt vulnerabili încă vreo patru.

Dintre aceştia, cei mai imprevizibili sunt consideraţi parlamentarii de Ilfov, aflaţi în tratative cu PNL din cauza nemulţumirilor din propria organizaţie. Ca o măsură în plus, deputaţii democrat-liberali şi-au impus ieri de bună-voie şi nesiliţi de nimeni sancţionarea cu excluderea în cazul în care calcă strâmb miercuri.

La Senat, pe de altă parte, se merge pe încredere.