Crin Antonescu: Cvorumul pentru referendum se stabileşte prin listele permanente. Românii din străinătate nu sunt incluşi! LIVE TEXT
- Cristina Botezatu
- 9 august 2012, 16:21
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, le-a mulţumit miniştrilor care au participat la negocierile cu delegaţia FMI şi a salutat majorarea salariilor bugetarilor. Antonescu a vorbit şi despre referendum şi controversele legate de adresele Curţii Constituţionale către Guvern, subliniind că listele electorale permanente reprezintă baza de stabilire a cvorumului, iar românii din străinătate, deşi cu drept de vot, nu sunt incluşi în aceste liste permanente.
Cele mai importante declaraţii ale lui Crin Antonescu. Mulţumesc miniştrilor pentru faptul că în negocierile din această rundă cu FMI lucrurile merg foarte bine. În întâlnirea avută ieri cu Fondul, am spus oaspeţilor 2 lucruri importante:
- Am trimis la Constituţia României, care conferă foarte clar şi în întregime toate prerogativele Guvernului, subliniind că interlocutorul şi partenerul de tratative şi de punere în practică este guvernul, în frunte cu premierul.
- În ciuda turbulenţelor, a crizei, avem un guvern stabil, legitim, respnsabil şi care nu a schimbat cu nimic angajamentele pe care le-a avut cu FMI
Negocierile au reliefat mai multe lucruri:
1. Guvernul este în indicatorii pe care i-a angajat, la prima întâlnire avută cu delegaţia FMI.
2. Salut în mod special faptul că Guvernul a consimţit respectarea acestui angajament pe care l-a facut: creşterea, a doua tranşă, a salariilor bugetarilor. Aş vrea să salut câteva acţiuni foarte importante ale ministrului de Externe, de natura să lămurească nişte lucruri şi dezinformări, în legatura cu anumite declaraţii ale unor oficiali europeni.
Premierul Victor Ponta este ministru interimar al justiţiei. Se cunoaşte propunerea doamnei Pivniceru, pe care o agreez şi o salut. Cred că Mona Pivniceru este un om foarte nimerit pentru a da credibilitate unui minister care are multe probleme de rezolvat.
Despre referendum şi CC:
Cvorumul pentru referendum se stabileşte strict prin raportarea la listele electorale permanente. Aceste liste includ doar alegătorii cu domiciliul în România. Alegatorii din străinătate, deşi au drept de vot, nu se includ pe listele permanente, ci pe unele suplimentare. Curtea spune textual: aceştia nu au domiciliul în ţară, astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul. Cred că asta arată clar ce vrea prima adresă CCR adresată Guvernului, şi anume plenul CC a hotărât să solicite Guvernului să dispună măsurile necesare pentru actulizarea listelor electorale permanente.
Referendumul este valabil dacă participă cel puţin 50% + 1 din numărul celor înscrişi pe listele de vot, termenul de 31 august trebuie respectat, iar Guvernul trebuie să trimită CC toate datele cerute.