„Criminalul” Putin va face o mezalianță cu Biden pentru a-și împinge obiectivele?
- Luciana Popa
- 30 martie 2021, 23:45
În urmă cu două săptămâni, președintele Joe Biden a răspuns afirmativ la întrebarea lui George Stephanopoulos dacă crede că „Vladimir Putin este un criminal”.
Comentatorii ruși și-au manifestat indignarea, în timp ce unii observatori americani au anticipat o nouă eră glaciară în relațiile SUA-Rusia.
Președintele rus este, totuși, un băiat mare. Cu siguranță nu a fost încântat de răspunsul lui Biden, dar e greu de imaginat că ar refuza să atace, dacă știe că face acest lucru în interesul său sau al Rusiei, comentează publicația NationalInterest.
Biden ar fi trebuit să folosească un limbaj mai diplomatic pentru a răspunde la întrebarea lui Stephanopoulos. Și totuși, se pote spune că evaluarea lui Biden a fost incorectă?
Rusia a purtat un conflict împotriva Ucrainei, în Donețk, nevând alt motiv decât să destabilizeze Kievul. Adversarul lui Putin, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit vara trecută, aparent de o unitate specială a FSB. În 2018, spionii ruși au încercat să-l otrăvească pe Sergei Skripal, un agent dublu, ajuns la Londra după un schimb de spioni. În ultimii 20 de ani, Putin a construit o „verticală a puterii” care concentrează autoritatea la Kremlin. Bazîndu-se pe naivitatea celor care cred că războiul din Donețk sau atacurile eșuate asupra lui Navalnîi și Skripal s-ar fi produs fără știrea și consimțământul său. Este adevărat că un comentariu ca cel al lui Biden nu este obișnuit între Washington și Moscova.
Nu trebuie uitat nici că Ronald Reagan a numit Uniunea Sovietică un „imperiu malefic” ai cărui lideri „își rezervă dreptul de a comite orice infracțiune, de a minți, de a înșela”. Iar apoi a dat cu rachete Stinger în Afganistan pentru a alunga de acolo armata sovietică. Cu toate acestea, Mihail Gorbaciov a ales să stea la masa discuțiilor cu Reagan, cu succese notabile pentru relațiile Washington- Moscova. Deși Biden pare că nu vrea să lase Rusia să întindă prea mult coarda, administrația sa a indicat disponibilitatea de a coopera acolo unde coincid interesele celor două puteri. Biden a fost de acord să prelungească noul Tratat priivind reducerea armelor strategice până în 2026, acceptând în esență oferta lui Putin din 2019. SUA intenționează să discute cu oficialii ruși și cu privire la o serie de probleme de stabilitate strategică.
Dr. Julie Newton, profesor asociat la Universitatea Americană din Paris, crede că afirmația lui Biden va alimenta nemulțumirile rusești. Chiar dacă Moscova nu se înteabă dacă invadarea statelor vecine, atacurile cibernetice și tentativele de asasinat pe străzile orașelor europene nu au contribuit la această atitudine a Occidentului.
În plus, Newton pare să sugereze un standard dublu al administrației Biden. Ea observă că Biden nu l-a sancționat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Ceea ce nu este adevărat. Casa Albă a indicat că Biden va avea de-a face cu regele saudit, nu cu Mohammed bin Salman. Putin și regele saudit au fost invitați de Biden la summit-ul virtual privind clima, din aprilie.
Comentariul lui Biden i-a șocat pe cei de la Moscova, obișnuiți cu Donald Trump. Trump a criticat rareori comportamentul greșit al lui Putin sau al Rusiei. De asemenea, fostul președinte nu a bifat nici măcar o singură realizare pozitivă în relațiile SUA-Rusia. Sub Biden, noua extensie a tratatului START s-a realizat în două săptămâni. Desigur, asta nu înseamnă o resetare a relațiilor, dar spre deosebire de predecesorul său, Biden este un interlocutor serios. Poate că lui Putin nu îi place să fie numit criminal. Cu toate acestea, când va vedea că print-o mezalianță cu Biden își poate avansa obiectivele, nu va spune „pas„.