Comportamentul autorului abominabilei crime de la Onești trădează aspecte clinice, a explicat un expert psiholog. Acesta a observat și o traumă colectivă a familiei lui Moroșan generată de sentimentul de nedreptate.
Criminalul Gheorghe Moroşan și trauma colectivă a familiei sale! Ioana Tănase, psiholog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, a analizat comportamentul lui Gheorghe Moroşan, autorul crimei de la Oneşti care a oripilat o ţară întreagă. Psihologul clinician a invocat o traumă a familiei sale legată de ideea de nedreptate.
''Este o suferință colectivă a familei în ceea ce privea pierderea şi nedreptatea ce li s-a făcut''
''Mă uitam şi când i s-a luat interviul fiicei din Germania. Acolo este cumva o suferinţă colectivă a familiei respective în ceea ce privea pierderea şi nedreptatea ce li s-a făcut. Dar aş putea să spun că de-a lungul acestor ani, criminalul a fost ca o cronică a unei răzbunări anunţate, de fiecare dată, când el ameninţa pe o reţea de socializare. Am sesizat acolo când era pe balcon şi a spus două ore. Deci, sumarizarea făcută de el în toate acele apariţii (n.r. – pe rețelele de socializare) era nevoia lui de a se victimiza. Dar în acelaşi timp de a evidenţia nedreptatea făcută.
A fost o cronică a unei răzbunări anunțate. Trebuia să se țină cont de motivația comună a familiei
Iată că în acest moment a clarificat două ore. În acel moment eu zic că trebuia să se ia cât se poate de în serios acest termen. Din păcate, sub aprecierea acestei tipologii de oameni care strâng şi acumulează frustrări, dorinţa de a demonstra că ei au fost nedreptăţiţi... Aş vrea să mai completez ceva. Soţia poate că nu a fost direct implicată în acest faptă, dar cu siguranţă, toată lumea trebuie să ţină cont de motivaţia comună, motivaţia acestei familii. Adică, au plecat la drum împreună.
Criminalul Gheorghe Moroşan și trauma colectivă a familiei sale! Psiholog: ''El a încercat să rezolve nedreptatea făcută soției. A fost un transfer afectiv''
Ea a fost executată, adică din cauza prejudiciului avut la societatea respectivă. Tot acest transfer afectiv a fost ca o proiecție, nu mai conta cine era. Nu mai contează cine plătește. În mintea omului acesta a fost că trebuie să își rezolve problema. Și atunci, dacă inițial m-am gândit la un raptus afectiv, adică fac fie ce-oi face, ca să revenim la impulsivitatea pe care o numea domnul avocat, aș fi fost de acord până la un moment dat, dar dacă intra și pur și simplu acționa (...)
''A vrut cumva, să fie foarte credibil. El a cerut oamenilor legii să îl ia în serios''
Dacă este după aspectul comportamental pe care îl are şi atitudinea pe care a avut-o... Din punct de vedere al antecedentelor putem descoperi că are trăsături accentuate de o personalitate antisocială. Dacă ne gândim că a furat, a avut dosar penal pentru anumite lucruri mai puţin grave să zicem, dar acţiuni împotriva legii. El cumva era o peroanalitate structurată pentru a nu respecta legea. Ca mai târziu să aibă acea condamnare pentru vătămare corporală gravă. Ne întrebăm, dacă ştii acest trecut al lui, dacă ai în faţă dosarele de condamnare, 10 ani. Oricui ar putea spune că această alimentare continuă făcută în această familie de către părintele care reprezenta autoritatea în acea familie.
''Asistăm cumva la un sindrom Stockholm''
(...) El avea motivaţia să recupereze ceea ce a pierdut. Nu era o afinitate sentimentală. Totul se reduce la material, adică am pierdut ceva, mi s-a făcut o nedreptate. S-ar putea să fie nevoia lui de a demonstra soţiei'', a mai explicat Ioana Tănase, medic psiholog. Sindromul Stockholm descrie acel simptom prin care victima ajunge să dezvolte sentimente față de călău.
Gheorghe Moroșan, bărbatul din Onești, care i-a ucis pe cei doi muncitori care renovau apartamentul din care fusese evacuat, promitea de mai mulți ani că se va răzbuna cu arma. Criminalul amenințase, în mod repetat, că își va face singur dreptate cu arma, după ce a fost evacuat din apartament. Acesta a postat mai multe filmulețe pe rețelele sociale în care a povestit despre problemele sale.
Sursa: Antena 3