Criminalii în serie eliberați încaieră justiția. Curg acuzații din toate părțile

Criminalii în serie eliberați încaieră justiția. Curg acuzații din toate părțileCSM. Sursa foto: Arhiva EVZ

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis că a solicitat încă din 2016 îmbunătățirea legislaţiei ce reglementează regimul juridic al liberării condiţionate, dar s-a izbit de opoziția Ministerului Justiției.

CSM a sesizat Ministerul Justiţiei cu o serie de propuneri de îmbunătăţire a cadrului normativ ce reglementează regimul juridic al liberării condiţionate încă de acum patru ani. Informația a fost prezentată într-un comunicat de presă, în contextul dezbaterilor publice, din ultimul timp, după ce o adolescentă de 17 ani, din Mehedinți, a fost incendiată de un criminal în serie liberat condiționat.

„În contextul amplei dezbateri mediatice generate în ultimele zile de cadrul legislativ ce reglementează liberarea condiţionată din executarea pedepselor privative de libertate, Secţia asigură opinia publică de preocuparea sa constantă pentru un cadru normativ corespunzător în această materie, care să răspundă nevoilor societăţii, din perspectiva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei”, se arată în comunicat.

Propunerile Consiliului Superior al Magistraturii au vizat posibilitatea interzicerii beneficiului liberării condiţionate prin hotărârea definitivă de condamnare, în cazul anumitor categorii de infracţiuni grave. Această propunere, arată judecătorii, a fost respinsă de Ministerul Justiţiei în acelaşi an.

Potrivit sursei citate, în anul 2018, CSM și-a exprimat dezacorcul cu un proiect de lege transmis de Comisia Specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. Propunerea de act normativ viza modificarea Codului penal, în sensul atenuării condiţiilor liberării condiţionate prin măsuri precum reducerea fracţiilor de pedeapsă.

„Secţia pentru judecători a CSM asigură pe această cale întreaga societate că îşi îndeplineşte rolul stabilit de Constituţie şi de legea de organizare, sens în care se preocupă permanent pentru găsirea unui just echilibru între respectarea independenţei judecătorilor şi evaluarea practicii instanţelor prin controale tematice pe diferite categorii de cauze, cu consecinţa dispunerii măsurilor ce se impun, inclusiv în sensul sesizării Ministerului Justiţiei cu propuneri de modificare a dispoziţiilor legale atunci când rezultă această necesitate”, se menţionează în comunicat.

Secţia pentru judecători a transmis Inspecţiei Judiciare toate articolele de presă publicate în această perioadă, vizând subiectul în discuţie, pentru a le analiza potrivit competenţelor ce îi revin.

 

Un nume greu din magistratură, mesaj exploziv în cazul Turnagiu. „Lumea vrea capete…”

Lovitură în Justiție! Procurorii, acuzați că nu mai recunosc puterea judecătorească