CRIMEEA, grătarul patriotic cu mici și heavy-metal al lui Putin. Cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia

CRIMEEA, grătarul patriotic cu mici și heavy-metal al lui Putin. Cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia

Concerte de rock, jazz, spectacole patriotice, ateliere culinare, defi lări ale „Lupilor nopții”- motocicliștii fi deli trup și sufl et liderului de la Kremlin - dansuri căzăcești: Rusia a sărbătorit ieri cinci ani de la anexarea Crimeii, condamnată de Kiev și de comunitatea internațională, dar salutată de majoritatea rușilor.

Fervoarea patriotică a dominat peninsula încă de sâmbătă, marcată de un vultur de bronz, simbolul imperial adoptat de Rusia de la Bizanț, care scruta de la înălțime orașul portuar Sevastopol. Apogeul festivităților: participarea lui Vladimir Putin la sărbătoare și la punerea în funcțiune a două centrale electrice (în Simferopol și în Sevastopol), eveniment ce se dorește a pecetlui integrarea economică a Crimeii cu Rusia.

„Este o zi importantă pentru toți rușii”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. Data de 18 martie, proclamată pe tot teritoriul țării ca „Sărbătoarea de reunificare între Crimeea și Rusia”, a fost ocazia celebrării evenimentului în toată Rusia, din Moscova în Krasnoiarsk (Siberia). Capitala rusă a găzduit un festival denumit „Primăvara Crimeii”: ateliere culinare consacrate rețetelor tradiționale din peninsulă, un festival de jazz la doi pași de Kremlin, expoziții foto și spectacole în centrul orașului. În regiunea Moscova, un dance flash mob va reuni, potrivit autorităților, 10.000 de persoane care vor dansa sub ariile „Valsului din Sevastopol”, un popular cântec sovietic scris în 1955 în onoarea acestui oraș, port de ataș al Flotei ruse în Marea Neagră. În Yalta, stațiune celebră a Crimeii, alte 2000 de persoane au reconstituit un gigantic drapel rusesc.

Bikeri cu icoane, steaguri și portretul lui Stalin

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazaci cu mustăți exuberante, în costume de luptă și purtând săbii se puteau vedea pe străzile orașelor din Crimeea. Bărbați în haine militare au arborat drapelele unor batalioane și au lăudat „omuleții verzi” – forțele rusești care au jucat un rol crucial în anexarea Crimeii în 2014. Au fost oficiate slujbe religioase ortoddoxe, au fost organizate concerte de heavy metal și campanii de încurajare (și recrutare) pentru copii care doresc să se alăture organizațiilor militare de tineret, notează și Moscow Times. Politicieni locali și lideri de partid din Moscova au vorbit despre „moștenirea istorică a Rusiei” și despre „înfrângerea dușmanilor ei seculari”. Sâmbătă, clubul de motocicliști pro-Putin „Lupii nopții” au defilat pe străzi purtând drapelul Rusiei, icoane ortodoxe și portretul lui Stalin. Conduși, ca de fiecare dată, de liderul clubului, Alexandr Zaldostanov, premiat de Putin și cu care are o relație specială și intrare liberă la Kremlin.

FOTO: Putin a inaugurat podul Crimeii la volanul unui camion kamaz

Geaba integrare dacă-i sărăcie

În cursul celor cinci ani, Crimeea a fost integrată Rusiei din punct de vedere și economic. Un pas important (și strategic) al lui Putin a fost inaugurarea, anul trecut, a podului ce leagă peninsula de continentul rus, anterior mărfurile fiind transportate cu avionul sau feribotul via strâmtoarea Kerci. Podul, dar și un nou aeroport, au permis întrarea unui număr record de turiști anul trecut, 6,8 milioane, potrivit statisticilor oficiale. Crimeea este conectată și la rețeaua energetică rusă (ceea ce e redus frecventele pene de curent înregistrate imediat după anexare) și o nouă rețea rutieră urmează să fie realizată în tranșe, până anul viitor. Totuși, economiștii estimează că nivelurile investițiilor care au stimulat economia Crimeii după 2014 nu sunt viabile pe termen lung. Experți în economii regionale de la Universitatea de stat din Moscova apreciază că lipsa de investiții private și venitul scăzut al populației din Crimeea constituie provocări majore pentru o dezvoltare durabilă. După 2014, Moscova a vărsat cel puțin 22 miliarde de dolari în Crimeea dar aceste investiții depind, în mare măsură, de voința politică a guvernului federal. La ora actuală, aproximativ 69% din bugetul Crimeii provine de la guvernul federal și, fără acești bani, peninsula nu poate exista.

FOTO: Liderul de la Kremlin și liderul „Lupilor nopții”, Alexandr Zaldostanov

Rușii, mai puțin entuziaști de anexare

Pentru Putin, cedarea Crimeii este exclusă, la fel orice negociere pe acest capitol. În martie 2018, el a salutat restaurarea „justiției istorice (...) ruptă în epoca sovietică”, cu ocazia unei vizite în Crimeea, la câteva zile după realegerea sa în fruntea statului cu un scor de 76%. Potrivit unei anchete publicate săptămâna trecută de instititul VTsIOM (finanțat de stat), 93% din crimeeni s-au declarat mulțumiți de anexarea la maica Rusie. Un alt sondaj făcut la începutul acestei luni de Centrul de opinie publică (FOM) arată că rușii sunt, astăzi, mai puțin entuziaști de anexarea Crimeii, doar 39% din ei estimând că anexarea a adus Rusiei „mai mult bine decât rău”, față de 67% în 2014. Observatorii apreciază că euforia din primii ani s-a estompat în vreme ce prețurile au crescut și economia peninsulei depinde din ce în ce mai mult de transferurile bugetare din Moscova pentru a se menține pe linia de plutire.

 

Nimic nu se putea fără Putin

 În cadrul unui eveniment organizat pe locul unei mine abandonate, premierul Crimeii, Serghei Aksyonov, s-a adresat mulțimii: „nimic nu ar fi fost posibil dacă președintele nostru, Vladimir Putin, nu ar fi condus personal operațiunea”. „Pentru noi, chestiunea Crimeii este reglată pentru totdeauna”, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, salutând „reîntoarcerea” peninsulei „în pământul ei natal”. În epoca sovietică, administrarea Crimeii, în majoritate rusofonă, fusese retrasă Rusiei și oferită Ucrainei. La 18 martie 2014, Vladimir Putin și liderii Crimeii au semnat tratatul de „reatașare” a peninsulei ucrainene la Rusia, la două zile după un referendum nerecunoscut de către comunitatea internațională dar în cadrul căruia majoritatea populației din Crimeea a votat pentru alăturarea la Rusia.

 

Noi sancțiuni înaintea chefului

Denunțată ca „anexare” de către Kiev și de Occident, decizia Moscovei i-a costat pe ruși o serie de grele sancțiuni europene și americane, cu repercusiuni asupra economiei ruse și a nivelului de trai al populației. Vinerea trecută, SUA, în acord cu UE, Australia și Canada, au impus noi sancțiuni rușilor pentru „continuarea agresiunii lor în Ucraina”. „Ultimii cinci ani au fost marcați de o atmosferă de teroare, deschisă sau ascunsă, împotriva celor care trăiesc în Crimeea, încălcând dreptul internațional”, a declarat și ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin. Tătarii din Crimeea, comunitate musulmană majoritar opusă anexării peninsulei, se află în special sub presiunea autorităților ruse.