Evenimentul Zilei > International > Faptele unei CRIME ODIOASE contrazic Kremlinul. SCANDALUL SPIONULUI OTRĂVIT, un deja vu imens. Dezvăluirile STRICT-SECRETE care pot amenința Rusia
Faptele unei CRIME ODIOASE contrazic Kremlinul. SCANDALUL SPIONULUI OTRĂVIT, un deja vu imens. Dezvăluirile STRICT-SECRETE care pot amenința Rusia

Faptele unei CRIME ODIOASE contrazic Kremlinul. SCANDALUL SPIONULUI OTRĂVIT, un deja vu imens. Dezvăluirile STRICT-SECRETE care pot amenința Rusia

Un om de știință din perioada URSS aduce o informație în spațiul public care contrazice afirmațiile Moscovei cu privire la originea substanței neuortoxice responsabile pentru otrăvirea fostului spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale, Iulia. Dezvăluirile cercetătorului rus confirmă existența agentului Noviciok, dar și folosirea substanței pentru a comite o crimă.

 

Un om de știință din Rusia care se ocupa de dezvoltarea armelor chimice în timpurile Uniunii Sovetice, Vladimir Uglev, îi contrazice pe actualii oficiali ruși, care încearcă să se apere în marele scandal care a captat atenția comunității internaționale la începutul lunii martie.

„Dacă întrebați de cel care a făcut substanța care i-a otrăvit pe cei din familia Skripal, numele lui și țara lui, este posibil să fi fost făcută de mâinile mele. Dar este puțin probabil să aflăm de asta, cel puțin conform informațiilor pe care le am eu în acest moment”, le-a spus cercetătorul jurnaliștilor de la The Guardian.

Vineri, Uglev a afirmat că a fost interogat de forțele de ordine din Rusia imediat după crimele odioase din 1995, în care bancherul Ivan Kivelidi și secretara sa și-au pierdut viețile. Detaliile arătau către o posibilă otrăvire, iar cercetătorul a recunoscut imediat agentul sintetizat de propria sa echipă, la un laborator retras, din apropierea râului Volga.

Uglev este al treilea om de știință rus care confirmă existența armei chimice strict-secrete, de la atacul de la Salisbury.

Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la data de 4 martie, în stare inconştientă pe o bancă lângă un centru comercial din Salisbury şi de atunci se află în stare critică.

De atunci, tensiunile au fost într-o continuă creștere între Rusia și Marea Britanie, în timp ce anchetatorii din insule încearcă să determine cine este vinovat pentru această faptă.