Crima din Cafeneaua Comercială. Când alții ne culegeau șparanghelul

Crima din Cafeneaua Comercială. Când alții ne culegeau șparanghelul

Trecătorul nocturn care avea drum în perioada interbelică prin preajma clădirilor mari sau a fabricilor din București se izbea la fiecare pas de clasicul paznic albanez, omul cu pieptul înzăoat ca de o platoşă de sentimentul datoriei şi al onoarei.

Albanezii veneau în pâlcuri în ţara noastră, lăsând gospodăria în seama femeilor şi a copiilor mai răsăriţi.

Locul lor de întâlnire în București era Cafeneaua Comercială de pe bd. Maria colț cu Văcărești.

În februarie 1931 acolo s-a petrecut o tragedie, pornind de la un loc de muncă.

Iată cum relata presa vremii crima de acolo: Doi albanezi s-au încăerat într-o teribilă discuţie. Unul din ei ocupase serviciul celuilalt în timp ce acesta era plecat în patrie. Fără veste toţi cei din preajmă s-au împărţit în două tabere.

Prin aer fâlfăia înfricoşătoare aripa morţii. Cel rămas fără pâine a pus mâna pe un scaun şi l-a asvârlit în capul adversarului. Acesta a scos revolverul pe care cel dintâi i l-a smuls şi l-a descărcat în pieptul proprietarului armei.

Criminalul a încercat să fugă, pe când tabăra duşmană a oblonit cu ţevile revolverelor orce eşire.

Dacă ai vedea cafeneaua ai socoti cât de prielnic e aşezată pentru firea închisă a albanezului. Afară în stradă, din zori şi până în noapte oraşul se zbuciumă în trepidaţii puternice de viaţă.

Faci câţiva zeci de paşi printr-un gang împodobit cu vitrinele unui fotograf şi când nu te aştepţi se deschide dinainte o curte spaţioasă, mărginită cu o clădire al cărei etaj e sprijinit la intrare pe două coloane.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric