Crima de la Botoșani. Mama care și-a aruncat copiii de la etaj și-a schimbat povestea

Crima de la Botoșani. Mama care și-a aruncat copiii de la etaj și-a schimbat povesteaSursa foto: Arhivă EVZ

Crima de la Botoșani. Știrea că o femeie și-a aruncat, duminică noaptea, cei doi copii de la primul etaj al unui hotel din Botoșani, a făcut înconjurul țării. Este al doilea astfel de eveniment șocant petrecut în acest an 2023, la interval de câteva luni. Mama a dat explicații noi despre cele petrecute azi-noapte.

Crima de la Botoșani. În acest moment, tatăl copiilor a ajuns în fața anchetatorilor din Botoșani și este audiat. El trebuie să spună ce relații avea cu mama copiilor săi, dacă femeia era cunoscută cu afecțiuni psihice, de ce a părăsit locuința și orașul în care stăteau, dacă mama mai amenințase cu ceea ce avea să facă duminică noaptea.

Femeia nu s-a aruncat de la etajul 1, de unde au căzut copii. Paznicul hotelului a dat rapid alarma după ce a văzut băieții pe asfalt. Apoi, pompierii și polițiștii au ajuns rapid la fața locului.

Deoarece mama amenința că se aruncă de la etaj, a intervenit negociatorul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. După aproximativ două ore de discuții, un pompier a reușit să pătrundă în camera hotelului. El a mutat mobila care bloca accesul și a reușit imobilizarea femeii ce se afla pe o copertină de sub fereastra de la etajul 1.

Plutoniert adjutant în cadrul ISU Botoșani, Ionuț Honciuc a declarat televiziunii locale:

”Împreună cu colegii mei am stabilit un un plan de salvare, am fost tot timpul asigurat și la semnalul inspectorului șef am intervenit și am reușit să prind persoana. În primă fază am deschis ușa. Am îndepărtat tot mobilierul din cameră, ușor am îndepărat perdeaua, geamul și am așteptat moment prielnic pentru a interveni. Exista și pericolul să se arunce înainte. Am intervenit cât am putut de rapid.”

Medic: Băiețelul rămas în viață e în comă și nu poate fi operat

Băiețelul în vârstă de doi ani a decedat pe loc. Celălalt micuț, de trei ani, a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie “Nicolae Oblu” din Iași, în stare gravă.

Directorul medical al instituției, Marius Dabija:

”Copilul a fost adus în stare foarte gravă, în stare de comă profundă. Scorul Glasgow al nostru este de 4, deci este un scor Glasgow foarte aproape de ce numim noi moarte cerebrală. Din păcate, nu sunt leziuni care să poată fi rezolvate neurochirurgical. Este o contuzie cerebrală gravă, difuză, cu leziuni fracționare și care nu pot beneficia de un tratament chirurgical. Am reușit doar să-i punem un captor de presiune intracraniană care ne poate ajuta pentru tratamentul specific de terapie intensivă a acestui copil. În cursul zilei, dacă starea lui va permite, vom face și o rezonanță magnetică pentru a aprecia mai bine toate leziunile. Deocamdată este foarte instabil hemodinamic.”

Crima de la Botoșani. Răsturanare de situație: mama are altă poveste acum

Orice ar spune femeia, e clar că ea a decis să își încheie socotelile cu viața ca să se răzbune pe bărbatul ei. O spune clar în mesajul de Adio pe care l-a trimis bărbatului: „Sper să fii fericit acum că ai scăpat de noi”. Avea deja planul făcut, deci își premeditase acțiunea. A spus polițiștilor că a vrut să se omoare, împreună cu cei doi copii ai ei. Doar că, ulterior, oamenii legii au avut parte de o răsturnare de situație: povestea mamei s-a transformat.

Mama criminală a dat explicații anchetatorilor despre moartea copiilor și despre cum ea a rămas în viață.

Femeia este originară din Albeşti, judeţul Botoşani, iar duminică, aceasta a venit cu un microbuz, la Botoşani, împreună cu cei doi băieţei ai săi, Vladimir şi Gabriel, pentru a se juca în Parcul Mihai Eminescu. Nu a mai reușit să prindă cursa înapoi spre casă, așa că a luat o cameră la hotel, până a doua zi. Deși nu avea actul de identitate la ea, personalul hotelului a făcut o excepție, ca să nu o lase să înnopteze sub cerul liber cu doi copii. În plină noapte, auzind zgomote suspecte, paznicul hotelului a ieșit din clădire și a văzut copiii căzuţi pe asfalt. A alertat poliția.

„Nu am vrut să le fac nimic. Nu am vrut să le fac aşa ceva!”

Ea a declarat anchetatorilor, conform surselor, că la scurt timp după ce copiii au adormit i-a luat în braţe şi a sărit cu ei pe geam, crezînd că jos este asfaltul. Doar că în faţa ferestrei este un acoperiş, un gen de copertină. După ce a sărit, femeia a rămas imobilizată pe acel acoperiş, dar spune că a scăpat copiii, care au căzut și s-au izbit de trotuarul din fața hotelului. „Nu am vrut să le fac nimic. Nu am vrut să le fac aşa ceva!”, a spus femeia în fața camerelor de luat vederi, în timp ce era escortată afară din hotel de polițiști și pompieri.

Femeia a fost internată la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Botoşani.

Pe numele femeii a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor și tentativă la omor, cercetările find preluate de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Explicațiile unui celebru psihiatru, făcute după cazul de la Timișoara, identic cu cel de la Botoșani

Marți, 3 mai 2023, în jurul orei 10,00, o tânără mamă din Timișoara și-a luat copiii de mână și a urcat pe terasa unui bloc cu 10 etaje din oraș, apoi a plonjat în gol cu aceștia. Femeia avea 32 de ani și era absolventă de Psihologie. Iuliana urma să se recăsătorească cu tatăl celor doi copii ai ei, o fetiță în vârstă de șase ani și un băiețel de trei ani. Nimic nu părea să fie în neregulă în acea familie.

După această tragedie, cunoscutul psihiatru Gabriel Diaconu a fost întrebat despre resorturile interne care pot conduce spre o astfel de faptă, pe de o parte sinucidere, pe de altă parte pruncucidere, sau infanticid.

„Principala cale spre cupleta sinucidere/ pruncucidere este o tulburare acută, severă și teribilă cât privește testarea realității. Vorbim evident de psihoză. Psihozele sunt generate de – în covârșitoare parte – dificultatea creierului de-a formula coerent atât lumea intimă a individului, dar și relația cu mediul lui înconjurător. Elementul central al psihozei este delirul (cum spun americanii) sau ideația delirantă (cum spun ceilalți).

Crima de la Botoșani. Ideea delirantă are o imensă diversitate

Ideea delirantă are o imensă diversitate. De la unele idei cu tentă mistică/ religioasă, la altele cu conținut profund paranoid, de prejudiciu, de persecuție, de urmărire, de influență, de contaminare/ posesie etc, natura lor se intersectează cu evenimente de viață care le alimentează natura veridică (pentru cel ce le gândește).

Numim asta în psihiatrie ”interpretativitate”, un termen curios, sec, dar important. Gândirea, spunem, are un caracter autonom. Omul nu și-o recunoaște ca fiind a lui. Numim asta ”influență xenopată”, adică ce simte omul este că ceva, sau cineva, dinafară explică gândurile dinăuntru.

Drept urmare viața psihică a omului se dezorganizează. Șocurile emoționale pe care le poate suferi îl aruncă într-un univers al cognițiilor bizare, chinuitoare. Capacitatea lui psihică poate fi serios afectată. Suicidul, aici, vine la capătul unui lanț de convingeri nefirești, care includ dimensiunea viață-moarte, anulează instincte de conservare și empatia față de altă persoană”, a explicat specialistul într-o postare pe Facebook.

 

Ne puteți urmări și pe Google News