Cricova, orașul subteran al vinului de lângă Chișinău. Foto

Cricova, orașul subteran al vinului de lângă Chișinău. FotoCricova - orașul subteran al vinului / sursa foto: FB

La o aruncătură de băț de capitala Republicii Moldova, Chișinău, există un adevărat oraș subteran, dedicat vinului: Cricova.

Cricova, orașul subteran al vinului. Dacă vă place vinul, vă puteți imagina un oraș care are Bulevardul Șampaniei și străzile Cabernet, Riesling, Feteasca, Aligote sau Sauvignon. Și așa ceva chiar există.

Cricova, un oraș subteran

Povestea începe în 1947, când a fost pusă la maturat prima sticlă de vin spumant. În 1952 a fost înființat Combinatul de vinuri din Cricova, iar excavațiile pentru subterane continuă și în zilele noastre. Pe atunci, Petru Ungureanu a produs vinul spumant după metoda celebrului călugăr Dom Pérignon.

Un ținut plin de podgorii și cu soare din belșug are în centru marele labirint al cramei Cricova. Deocamdată, galeriile acestui oraș subteran se întind pe 120 de kilometri și unele dintre acestea ajung la 100 de metri adâncime. În total, sunt 53 de hectare de subterane, care adăpostesc peste 1.300.000 de sticle de vin.

Temperatura în galeriile de la Cricova este constantă, între +10 şi +12 grade Celsius, iar umiditatea este de 98 de procente. Temperaturile rămân constante datorită tipului de piatră din care este construită crama.

Colecția de vinuri a lui Göring, reparație de război

Creația colecției de vinuri de la Cricova conține atât sticle din producția Moldovei, cât și vinuri rare din colecția lui Göring revenite URSS în calitate de reparații după al 2-lea Război Mondial. Este vorba despre 2000 de exemplare unice ce au aparținut lui Hermann Göring, mâna dreaptă a lui Adolf Hitler.

Printre vinurile din colecția lui Göring se găseşte şi un vin foarte rar, produs în 1902. Se spune că respectiva companie a produs un singur lot de 300 de butelii de vin. Tot legenda spune că un colecţionar american a oferit pentru colecție 150.000 de euro sau patru maşini Cadillac, însă a fost refuzat.

În 1980, Crama Cricova a primit „Ordinul Republicii”, distincția de stat supremă a Republicii Moldova, oferită pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate pentru binele Patriei și al omenirii”.

Evenimente la Cricova

Crama Cricova organizează o mulțime de evenimente sportive sau culturale, dar și ceea ce v-ați aștepta, anume degustări de vinuri. Iar pentru asta există cinci săli speciale: Sala Europeană, Sala Maritimă, Sala Mică, Sala Prezindenţială şi Casa Mare.

Sala Europeană a purtat, în trecut, numele sovieticului Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spațiu. Se zice că, după o îndelungată degustare la Cricova, Gagarin ar fi spus că i-a fost mai ușor să zboare în spațiu decât să se lupte cu vinurile din labirintul subternan moldovenesc.

Sala Prezidențială a fost locul în care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a sărbătorit ziua de naștere în anul 2002, când a împlinit o jumătate de secol. Și tot în 2002, Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. a fost declarat obiect al Patrimoniului Național Cultural al țării.

Interesantă este și Sala Maritimă, care amintește de Marea Sarmată, ce se afla pe teritoriul Republicii Moldova acum 12 milioane de ani.

Pe la Cricova au mai trecut, pe lângă Putin și Gagarin, președinții români Ion Iliescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis și Emil Constantinescu, dar și ai Turciei (Suleiman Demirel), Poloniei (Aleksander Kwaśniewski), Chinei (Jiang Zemin), Secretarul general al NATO (Javier Solana) sau președintele Comitetului Internațional Olimpic (Juan Antonio Samaranch).

Subteranele de la Cricova se pot vizita doar dacă vă înscrieți la tururile ghidate organizate.

Surse foto: pagina web cricova.ro, FB Cricova