Marea Britanie este a doua cea mai inegală țară din OCDE în ceea ce privește bogăția, după Statele Unite, notează Fundația Fairness, care evidențiază riscurile pentru democrația britanică.
Primele 100 de zile ale premierului britanic Keir Starmer nu au fost ușoare, între măsuri nepopulare, controverse și frământări în cadrul guvernului său. Iar noul chiriaș din Downing Street ar putea avea un nou subiect sensibil de tratat în următoarele luni: inegalitățile tot mai mari dintre cele mai bogate și cele mai sărace gospodării. Marea Britanie ar fi chiar a doua cea mai inegală țară din OCDE în ceea ce privește averea, după Statele Unite. Este constatarea unui raport publicat de ONG The Fairness Foundation și transmis de "Le Monde".
Cât de bogați sunt britanicii
Potrivit studiului, jumătate din averea țării este deținută de cei mai bogați care reprezintă 10% din populaţie. Această proporție nu a variat prea mult în ultimii ani: decalajul de valoare absolută este cel care a explodat, din cauza "creșterii considerabile a valorii activelor". În 1980, averea totală a gospodăriilor britanice era de trei ori mai mare decât venitul național brut. Acum a atins de opt ori această sumă.
"Dincolo de problema importantă a echității, amploarea acestui decalaj de bogăție are, de asemenea, implicații negative clare pentru economia noastră, societatea noastră, democrația noastră și mediul nostru", explică Jack Jeffrey și Will Snell, autorii raportului. O legătură cauză-efect în mare măsură subestimată de autorități conform ONG-ului, care avertizează în special asupra riscurilor pentru "productivitate" "creștere", "coeziune socială" și "neutralitate carbon". Mai ales că inegalitățile se așteaptă să se extindă și mai mult în următoarele decenii.
"Sistemul fiscal britanic impozitează veniturile din avere în comparație cu veniturile din muncă"
Potrivit The Fairness Foundation (Fundația pentru Echitate - n.tr.), mai gravă este participarea activă a guvernului la acest flagel. "Sistemul fiscal britanic impozitează veniturile din avere în comparație cu veniturile din muncă", asigură ONG-ul. Acest lucru creează un dezavantaj injust pentru cei care lucrează în comparație cu cei care generează venituri din activele lor și reduce semnificativ suma veniturilor pentru finanțarea serviciilor publice". Pentru a remedia acest lucru, autorii raportului recomandă alinierea celor două cote de impozitare și asigură că "în mod clar, opinia publică este în favoarea acestui lucru".
Sistemul economic britanic încurajează prea mult logica dividendelor și a chiriilor
Pe lângă o mai bună redistribuire a bogăției, ONG-ul are în vedere măsuri de împărțire a valorii. Sistemul economic britanic încurajează prea mult logica dividendelor și a chiriilor în detrimentul "creării unei noi valori economice". Autorii sugerează o creștere a fondurilor de investiții publice pentru a asigura un randament bun al investițiilor pentru cât mai mulți oameni și pentru a evita ca cei mai bogați să beneficieze de randamente mai mari decât economisitorii medii. Nereuşind să rezolve problemele din amonte, Marea Britanie va trebui să se mulţumească, ca şi în alte părţi ale Europei, să limiteze pagubele cu un "stat-providenţă mai generos". (Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA)