Crește vârsta de pensionare în România! Angajaţii care vor avea cel mai mult de suferit. Se va întâmpla peste doar câteva luni

Sursa foto: 25413301 © Sergey Galushko | Dreamstime.com

Autoritățile au anunțat creșterea treptată a vârstei de pensionare la femei. În doar câteva luni, nu vor mai putea ieși la pensie la 61 de ani și 9 luni, așa cum este în prezent, ci după împlinirea vârstei de 62 de ani. Se urmărește și o egalizare în cazul bărbaților și femeilor, astfel că până în 2023 vor ieși toți la pensie la 65 de ani.

Crește vârsta de pensionare a femeilor. Dacă până acum puteau depune dosarul după ce au împlinit 61 de ani și 9 luni, în curând vor putea ieși la pensie doar după ce au împlinit 62 de ani. O nouă majorare a vârstei de pensionare va fi făcută în 2030, când se va ajunge la pragul de 63 de ani. Până în 2035 se urmărește egalarea între bărbați și femei, așa că toți românii se vor putea pensiona doar după împlinirea vârstei de 65 de ani.

"Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (...). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege.

Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035.

Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări", a explicat Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii, joi, la Antena 3.

Cât despre femeile care au mai mulți copii, "în acest moment, cele care au născut şi crescut mai mulţi copii nu au reducere de vârstă conform reglementării prezente, dar în Legea din 2019 care a fost amânată la publicare sunt prevederi potrivit cărora vârsta de pensionare scade în funcţie de numărul de copii născuţi", a mai spus Doina Pârcălabu.

Vârsta de pensionare nu va depăși pragul de 65 de ani

Fosta șefă a Casei de Pensii susține că este exclus ca vârsta de pensionare să crească după 65 de ani. Ea susține că atunci când se iau astfel de decizii, se pune accent pe indicatorii demografici.

"Creşterea vârstei de pensionare peste 65 de ani în acest moment nu cred că mai poate fi avută în vedere, pentru că suntem aproape de statele a cărora speranţă de viaţă la vârsta pensionării este mult mai mare.

Practic, trebuie luaţi în considerare indicatorii demografici", a continuat Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a făcut mai multe precizări în ultima perioadă legate de vârsta de pensionare. Acesta susține că românii nu vor ajunge să se pensioneze la 70 de ani, deoarece speranța de viață a unui bărbat din România este de 70 de ani și șase luni.  Astfel, există posibilitatea ca o persoană să contribuie 50 de ani la stat, iar apoi să încaseze pensia meritată doar șase luni de zile.

„Nu poate fi vorba de o creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Vă spun și de ce: în România speranța de viață, pentru un bărbat, este de 70 de ani și șase luni. Este imposibil să pui pe cineva să contribuie într-un sistem 50 de ani și să-i dai pensie șase luni. Nu se poate așa ceva.

Speranța de viață sănătoasă este și mai mică: de 59-60 de ani. Deja cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă. Deci, nu poți să pui carul înaintea boilor. Noi trebuie să ne ocupăm de viața cetățenilor români, de a le crește speranța de viață sănătoasă. Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, a mai spus ministrul în urmă cu câteva săptămâni.