Cresc restanţele românilor la credite

Cresc restanţele românilor la credite

Restanţele românilor la plata creditelor luate de la bănci au crescut îngrijorător în primele nouă luni ale anului, a declarat ieri Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Astfel, împrumuturile luate de populaţie la care s-au înregistrat restanţe şi-au majorat ponderea, în primele nouă luni, cu aproape 2 puncte procentuale, de la 6,38% la 8,28% din soldul creditelor acordate pe acest segment.

„Există bănci unde indicatorul este de două ori mai mare decât media pe sistem, dar sunt instituţii cu pondere mică. Au fost cazuri când restanţele veneau dintr-un singur produs, ceea ce arată un management al riscului extrem de defectuos“, a declarat Cinteză.

Datele prezentate de reprezentantul BNR se referă la creditele cu valoare mai mare de 20.000 de lei şi cu întârzieri la plată mai mari de o zi. Valoarea totală a acestor credite se ridică la 6 miliarde de lei, iar restanţele totalizează 215 milioane de lei. Statistici îngrijorătoare

Există şi restanţe mai vechi de trei luni, care se ridică la 181 de milioane de lei. Cinteză crede că acest nivel este „îngrijorător“ şi că, dacă situaţia se agravează, BNR are mai multe pârghii prin care poate determina băncile să fie mai prudente cu clienţii. „BNR a limitat uneori creşterea creditării la unele instituţii de credit la 1% pe lună, a suspendat temporar creditarea persoanelor fizice, a cerut provizioane suplimentare sau a modificat normele de provizionare şi normele de clasificare a creditelor“, a spus Cinteză.

Valoarea creditelor pentru populaţie date de bănci în octombrie a atins nivelul de aproape 96 de miliarde de lei, în scădere uşoară faţă de luna septembrie. Totodată, mai mulţi analişti au declarat recent pentru EVZ că anul viitor numărul românilor care vor deveni răuplatnici s-ar putea dubla.

Ne puteți urmări și pe Google News