Cresc pensiile românilor?! Vestea uriașă venită din Parlamentul European. Este singura şansă pentru 5 milioane de oameni

Cresc pensiile românilor?! Vestea uriașă venită din Parlamentul European. Este singura şansă pentru 5 milioane de oameni Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile românilor pot fi majorate prin compensații de la stat, spune europarlamentarul Corina Creţu. Ar putea fi singura șansă a oamenilor să primească mai mulți bani, deoarece procentul alocat pensiilor prin PNRR este aproape imposibil de modificat.

Europarlamentarul Corina Creţu explică ce se întâmplă cu pensiile și cum ar putea fi majorate acestea de către Ministerul Muncii. Ea spune că ar fi mult mai simplu ca o creștere a pensiilor să fie făcută folosind compensări de la bugetul de stat.

Renegocierea PNRR, greu de realizat

Minitrul Muncii, Marius Budăi a declarat în repetate rânduri că procentul alocat pensiilor prin PNRR, respectiv 9,4% este mult prea mic și trebuie renegociat. Sunt însă șanse  extrem de mici ca acest procent să fie majorat.

Corina Crețu susține că se pot face modificări la dispozițiile din PNRR, însă doar pentru situații excepționale neprevăzute, cum ar fi dezastrele naturale catastrofale.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Am înţeles eforturile pe care le face domnul ministru al Muncii şi îngrijorarea sa faţă de explozia aceasta de preţuri şi modul în care fac faţă pensionarii. Dar cred că aceste lucruri pot fi mult mai rapid compensate de la buget, pentru că, după cum ştiţi Comisia Europeană a răspuns printr-o comunicare oficială despre modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă că această modificare se poate face doar în situaţii excepţionale cum ar fi, de pildă, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar deja noi suntem întârziaţi”, a declarat Corina Crețu, într-un interviu acordat la Prima TV, în emisiunea Insider Politic.

România în întârziere

Europarlamentarul adaugă că deși termenul limită pentru obiectivele din PNRR este anul 2026, până la finele anului 2023 trebuie contractate toate lucrările.

„Termenul limită este 2026, dar trebuie contractate până în decembrie 2023 toate lucrările. Deci practic ar trebui să ne concentrăm pe preluarea acestor fonduri şi găsite soluţii de la bugetul de stat pentru pensionari, pentru că înţeleg că este într-adevăr foarte greu pentru oameni să se mai descurce cu actualele preţuri”, a mai declarat Corina Creţu, sursei citate.

Ce se întâmplă cu voucherele

Românii cu venituri mici așteaptă cu sufletul la gură voucherele de 50 de euro pe care Guvernul a anunțat că le va de la data de la 1 iunie. Europarlamentarul susține însă că nu există un aviz pozitiv al Comisiei Europene în legătură cu acestea.

„Până la ora actuală, din câte ştiu eu, nu există un aviz pozitiv al Comisiei Europene în legătură cu aceste vouchere”, a adăugat ea.