Cresc pensiile în România! Veste uriașă pentru milioane de români. Banii intră direct în conturi
- Simona Suciu
- 16 aprilie 2022, 06:30
USR vrea ca banii obținuti de stat prin exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în Pilonul II de pensii și nu spre alte investiții decise de Guvern. Nu se știe încă cum se va putea face acest lucru, deoarece proiectul care prevede exploatarea gazelor are multe necunoscute. Totuşi, dacă proiectul va fi votat de Parlament şi promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis banii vor intra direct în conturile a milioane de români.
USR a anunțat că va depune un amendament pentru ca banii obținuți de statul român prin exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensii prin pilonul II.
„Noi am gândit un sistem ca fiecare român, prin pilonul II de pensii, să aibă un cont în care să intre acești bani, iar administratorii de cont să multiplice acești bani în economie. Nu vrem ca acești bani să meargă iarăși într-un cont de unde Guvernul poate să stabilească "investițiile" către care să fie direcționați acești bani“, a declarat Cristina Prună, deputat USR, potrivit Rador.
Proiectul are lipsuri
AUR spune însă că proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră are încă foarte multe aspecte necunoscute, cum ar fi faptul că statul român nu poate stabili unde și cu cât se vor vinde aceste gaze.
„Statul român nu va avea niciun cuvânt de spus în ceea ce privește destinația acestor gaze și în ceea ce privește prețul la care vor fi vândute. Într-adevăr, se spune că, prin derogare, Guvernul va propune Ministerului Energiei, în situație de criză energetică și/sau distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în România; însă nu se spune nimic nici despre preț și nu se aduce o definiție foarte clară și evidentă a noțiunii de criză energetică, pentru a ne putea apăra“, a declarat Dan Tănasă, deputat AUR.
Contribuții mai mari la Pilonul II
Guvernul a aprobat la mijlocul lunii martie o Ordonanță de Urgență (OUG) care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contribuţia la Pilonul 2 de pensii private obligatorii va creşte la 4,75%, de la 3,75% cât este în prezent. Decizia a fost intens contestată de marile organizații sindicale care spun că această măsură va crea un deficit de 13 miliarde de lei la bugetul de pensii publice.
Sistemul de pensii din România este bazat, în prezent, pe patru piloni. Mai exact, Pilonul I de pensii de stat, unde merge o parte din contribuția datorată. Pilonul II de pensii private obligatorii, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii. De asemenea mai funcționează Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie cine dorește, optional.
Pilonul IV, al pensiilor ocupaționale, reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii. Pensia ocupațională este facultativă, schema fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și are capacitatea financiară să ofere beneficii salariaților.