Cresc alarmant cazurile de COVID-19. Sunt 800.000 de noi infectări în Marea Britanie, într-o săptămână

Cresc alarmant cazurile de COVID-19. Sunt 800.000 de noi infectări în Marea Britanie, într-o săptămână Sursa: Dreamstime.com

Cazurile de COVID-19 cresc alarmant în toată Europa, dar mai ales în Marea Britanie, unde, în ultima săptămână, au fost înregistrate circa 800.000 de noi cazuri de infectare. De altfel, niveluri record de cazuri de COVID-19 au fost raportate, în această primăvară, în multe regiuni ale Regatului Unit.

Odată cu răspândirea tot mai alarmantă a subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5, a crescut și numărul pacienților spitalizați, anunță specialiștii.

Explozie de cazuri de COVID-19 în Marea Britanie

Biroul pentru Statistici Naţionale (Office for National Statistics - ONS) a transmis faptul că 3,5 milioane de britanici au avut COVID-19 în cursul săptămânii trecute, ceea ce reprezintă o creştere cu 29% comparativ cu cele 2,7 milioane de cazuri din săptămâna anterioară.

Recordul privind infectările cu COVID-19, de 4,9 milioane de infecţii, specifice vârfului valului Omicron BA.2, era înregistrat la sfârşitul lunii martie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Numărul de infecţii nu dă semne de scădere, ratele apropiindu-se de nivelurile din Martie, de la vârful valului BA.2. Ratele (de infectare) au continuat să crească în toate regiunile Regatului Unit şi în toate grupurile de vârstă. Vom continua să monitorizăm cu atenţie datele", a transmis Sarah Crofts, reprezentant ONS.

Regiunile Regatului Unit, record de infectări cu COVID-19

În Scoția, virusul rămâne activ, estimările specialiștilor fiind de 334.000 de noi cazuri de COVID-19, adică 1 scoţian din 16, în cursul săptămânii trecute.

În Anglia, circa 2,9 milioane de indivizi au suferit de COVID-19 săptămâna trecută, respectiv 1 din 19 cetățeni, în creștere, de la 2,2 milioane, adică 1 din 25, cât a fost înregistrat în săptămâna anterioară.

În Țara Galilor, specialiștii estimează un număr de 183.500 de noi infectări, echivalentul a 1 din 17 persoane, în creştere comparativ cu săptămâna anterioară, când au fost raportate 149.700 de cazuri, adică 1 din 20 de persoane.

Irlanda de Nord a înregistrat 107.600 de persoane infectate cu COVID-19 sau 1 din 17, fiind cel mai ridicat nivel raportat de la începutul lunii aprilie 2022 şi până acum. În săptămâna anterioară, numărul de cazuri raportate era de 98.400 sau 1 din 19, conform Agerpres.

Medicul Octavian Jurma, despre noul pandemic din România

Medicul Octavia Jurma a anunțat că, luând în calcul cele mai recente raportări zilnice privitoare la noile cazuri de COVID-19, pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depăşit marti, 26 iulie 2022. Mai mult, media deceselor cauzate de infectarea cu COVID-19, din această săptămână, este cu 25% mai mare decât cea din săptămâna precedentă, a a spus medicul.

„Al treilea raport zilnic oferă deja un pattern familiar raportărilor din România, cu vârful săptămânal marţi şi valori în jurul mediei săptămânale până duminică. Acest lucru ne permite să estimăm destul de precis ziua în care vor fi atinse oficial anumite valori (…) Pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depăşit marţi, 26 iulie 2022”, a explicat medicul Jurma.

Două scenarii posibile privind evoluția cazurilor de COVID-19

Conform medicului Octavian Jurma, există două scenarii posibile cu privire la perioada de după atingerea pragului de 10.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 pe zi.

„1. Un platou înalt în luna august, aşa cum s-a întâmplat în 2020, după suspendarea legii carantinei

2. O fază descendentă de scurtă durată.

În ambele scenarii, reluarea creşterii pe fondul lipsei complete de măsuri de prevenţie în şcolii este foarte probabilă, alimentată şi de importului noilor variante, la revenirea din vacanţele din străinătate”, a mai scris medicul.

Mai mult, medicul român a explicat faptul că severitatea variantei BA5 în țara noastră este uşor mai ridicată decât a variantei Omicron-BA1, însă mai scăzută decât Delta, astfel că impactul va depinde mai mult de durata valului 6, decât de virulenţa BA5.