„CREIERUL lui Putin” vrea un IMPERIU de la DUBLIN la VLADIVOSTOK. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
- Ovidiu Drug ă
- 4 iulie 2018, 08:13
Unii îl numesc „creierul lui Putin”sau îl compară cu Rasputin, dată fiind influemța ideilor sale în cercurile de la Kremlin. Alții cred însă că președintele rus nu-și pleacă urechea la sfaturile unui filosof cu viziuni atât de radicale.
„Dacă i-am fi avut pe Dugin și Kurgiyan în locul lui Putin, ar fi fost iadul pentru noi toți, ei ar fi pornit un război european sau chiar mondial fără nicio umbră de îndoială, fără să se gândească deloc la consecințe. (...)” Cei doi nu au nici cea mai mică influență în ce se hotărăște la Kremlin', spune ziaristul rus Alexander Nevzvorov.
Că este sau nu sfătuitorul de taină al președintelui rus, filosoful Aleksandr Dugin a avut și are o influență incontestabilă în mediile politice rusești prin contribuția sa la dezvoltarea neo-euroasianismului, o doctrină politică ce fundamentează rolul conducător al rușilor pe teritoriiile care odinioară aparțineau URSS.
Dar Dugin vizează un scop și mai îndrăzneț: înlocuirea atlantismului (NATO) cu un imperiu Euroasiatic în care forța conducătoare să fie poporul rus. „Obiectivul Moscovei este să scoată Europa de sub controlul Statelor Unite (NATO) și să ajute la unificarea Europei sub scutul protector al axei Moscova- Berlin”.
Mai sunt însă și alte axe pe care Dugin vrea să construiască statul său de la Dublin la Vladivostok, aceste axe ar lega Rusia de Tokyo, Teheran sau Ankara. Dar ideea esențială este că acest imperiu uroasiatic nu respinge numai atlantismul, ci toate tezele societății liberale.
Pentru că statul Eurasiatic ar pune accent pe tradiție, pe apărarea moștenirii culturale rusești, dar și a celorlalte popoare. Dugin vede, de altfel, în democrația liberală, libertățile individuale și globalism o încercare de a distruge societatea tradițională.
Vestul, pe care Dugin îl numește Atlantis „l-a abandonat pe Dumnezeu și slujește acum Antihristului...”
Filosoful rus susține că eșecul acestei misiuni istorice ar „semnifica pentru poporul rus sfârșitul ca fenomen de civilizație. O astfel de înfrângere ar fi similară cu o sinucidere națională”.
Viziunile lui Dugin amestecă mesianismul rus cu creștinismul și credințele slave păgâne, pan-slavismul cu doctrinele neo-fasciste într-un mod foarte riscant. Chiar dacă e discutabilă din punct de vedere teoretic, doctrina oferă însă Rusiei vocația universală pe care a pierdut-o cțnd a abandonat comunismul.
Acum în locul steagului roșu, Rusia ar putea să pornească o cruciadă de apărare a patrimoniului european împotriva experimentelor democrației liberale.Pentru că deși președintele Putin nu a declarat niciodată că aderă la această doctrină, multe dintre acțiunile Moscovei par să respecte viziunile lui Dugin.