SCOP. Membrii societăţii secrete se ridică unii pe alţii în cele mai înalte posturi financiare şi politice din SUA.
Apărută în 1832 la Universitatea americană Yale, societatea secretă Skull and Bones („Craniu şi oase”) este formată din aproximativ 800 de membri, foşti absolvenţi. Frăţia secretă de la Yale nu are decât un scop, respectiv plasarea „Bonesmanilor” (membrilor) în posturicheie cât mai importante din punct de vedere decizional în finanţe, politică şi servicii secrete, este ideea care se degajă din studiile apărute de-a lungul vremii. „Este de-a dreptul curios cum o organizaţie formată din atât de puţine persoane reuşeşte să deţină aşa de multe funcţii de decizie în stat”, nota scriitoarea Alexandra Robbins în cartea sa, „Secretele Mormântului”, titlul făcând referire la denumirea „folclorică” a sediului confreriei. Dominarea ca scop de bază Şi ancheta desfăşurată de Jean- Sébastien Stehli, ziarist la cotidianul francez „L’Express”, a scos la iveală faptul că printre „Bonesmanii” de la începuturile societăţii secrete şi până în prezent se numără preşedinţi ai SUA, un şef al CIA, judecători la Curtea Supremă, actori celebri, oameni de afaceri şi foarte mulţi politicieni, familia preşedinţilor Bush, magnaţii finanţelor din dinastia Rockefeller, Phelps, Taft. Ritual de iniţiere A deveni membru al confreriei nu este o decizie a celui în cauză, ci o decizie a celorlalţi membri. În fiecare an, în aprilie, 15 studenţi aflaţi în anul III de studiu sunt aleşi, printr-o uşoară bătaie pe umăr, să facă parte din „Craniu şi Oase”. „Organizaţia îi alege doar pe aceia care au demonstrat calităţi de lider”, exemplifică istoricul universi tăţii, Gaddis Smith, precizând că George W. Bush a fost ales graţie familiei din care face parte. Iniţierea are loc în două etape, ce se desfăşoară în seri consecutive. „Celui ales i se ordonă să fie prezent, la apusul soarelui, fără să deţină asupra sa «nici metal, nici sticlă şi nici sulf»”.
În prima seară, candidatul trebuie să povestească, în faţa celorlalţi - printre membri numărându-se şi femei, din 1991 - întreaga sa activitate sexuală. În seara următoare, trebuie să-şi povestească viaţa în general. Fiecare iniţiat primeşte un nume sau îşi alege unul. George Bush nu a fost capabil să şi-l aleagă, aşa că ceilalţi membri i-au spus „Temporarul”, povesteşte Alexandra Robbins în cartea sa.
DIN UMBRĂ Stăpânul lumii nu-i la Casa Albă Mulţi dintre cei care cunosc cât de cât dedesubturile confreriei afirmă că adevăratul conducător al Americii îşi are reşedinţa în New Haven, statul american Connecticut, aflat în apropiere de New York. Clădirea care îl adăposteşte poartă un nume care parcă ar fi fost inventat de contele Dracula: „Mormântul”. Aici se reunesc membrii societăţii la cină, în serile de joi şi duminică, la adăpostul întunericului.
„Câteodată, cei care ocupă posturi importante în guvern aduc cu ei, la Mormânt, şi dosare ultrasecrete, în baza cărora iau decizii mult mai importante decât cele de la Casa Albă. Sau ceea ce s-ar decide acolo este, de fapt, stabilit dinainte, de la întâlnirea din Mormânt. Dar niciodată n-a «respirat» ceva despre conţinutul acestora”, a remarcat ziaristul american de investigaţii Ron Rosenbaum.
IPOTEZĂ Câţiva dintre membrii importanţi ai confreriei
Prescott Bush – tatăl, respectiv bunicul preşedinţilor cu acelaşi nume George H.W. Bush – preşedinte SUA George W. Bush – preşedinte SUA John Kerry – senator şi candidat la preşedinţia SUA E. Roland Harriman – important om de afaceri şi filantrop H.S. Fenimore Cooper – nepotul lui James Fenimoore Cooper John Hubbard Chafee – senator Donald Etra – avocat celebru Taft William Howard – preşedinte SUA (sec. XIX)