Cozmin Guşă, "şacalul" din politica românească

Cozmin Guşă, "şacalul" din politica românească

S-a născut pe 2 iulie 1970, în Campia Turzii. Este căsătorit şi are doi copii. A urmat cursurile Facultăţii de Fizică Cluj-Napoca şi mai multe cursuri post-universitare în străinătate.

În perioada 1994- 2001 a deţinut funcţii importante în mass-media, în principal în trustul lui Dan Voiculescu. A intrat în politică în 2001, când a fost numit Secretar General al PSD. În perioada în care a făcut parte din PSD, Guşă a fost recunoscut drept unul dintre oamenii de bază ai lui Adrian Nastase.

A hotărât să paraseasca partidul în urma unor divergenţe cu liderii mai vechi ai formaţiunii şi a devenit unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Năstase.   Nou membru al Partidului Democrat, Cozmin Guşă a avut un rol important în campania electorala a Alianţei DA, reuşind să mobilizeze activismul aripii tinere a partidului.

La începutul anului 2005, Guşă a intrat în conflict cu liderii PD, şi a fost forţat, inclusiv de poziţia adoptată de Traian Băsescu, să părăseasca partidul. A devenit astfel unul dintre politicienii cu cele mai critice opinii la adresa preşedintelui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Credibilitatea sa a fost afectata de desele schimbării de poziţie. În 2005 a înfiinţat Partidul Iniţiativa Naţională (PIN).

Cozmin Guşă, alături de alţi membri ai partidului său, au prezentat în conferinţe săptămânale rezultatele propriilor anchete şi au pornit atacuri asupra tutror partidelor de la guvernare şi din opoziţie.

El şi-a schimbat strategia politică înainte de alegerile din vară. Dacă până atunci îşi dorea să candideze doar pentru funcţia de preşedinte al ţării, înainte de alegeri a decis să înceapă cu o funcţie administrativă. Tocmai de aceea, a intrat în cursa pentru primăria generală, însă a obţinut un loc cinci, cu puţin peste cinci procente din voturile alegătorilor. El a avut cea mai agresivă campanie dintre toţi candidaţii, pornind cu un mesaj clar, "Ne-am săturat cât ne-au furat".

Cât priveşte alegerile parlamentare, el a declarat public că nu va mai candida pentru un loc în legislativ, însă a susţinut-o pe Lavinia Şandru în negocierile cu social-democraţii pentru cinci locuri de deputaţi.

OPINIA SPECIALIŞTILOR                                                                         

"Un potenţial încă neconcentrat către un scop explicit, o energie desfăşurată pe spaţii (prea) mici. Informat, dinamic, distructiv" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Un politician mereu în căutare de notorietate. Versatil, neconvingător, dubios" - Mircea Kivu (sociolog)

"Cinic, şiret, cu aceeaşi atitudine ca şi Olteanu sau Ponta. Demagog informat, cultivând suspiciunea în discurs, proiecţie a propriului „machiavelism”. Şacal" - Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Cosmin Guşă?

Vedeţi şi: Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie