Cozmin Guşă, Goagăl-translator pentru Marian Vanghelie

Cozmin Guşă, Goagăl-translator pentru Marian Vanghelie

Noul consilier de imagine externă al primarului sectorului 5 i-a aranjat de la A la Z programul întâlnirilor cu oficialii de la Washington şi i-a asigurat inclusiv servicii de traducere în engleză.

Cozmin Guşă a devenit eminenţa cenuşie a lui Marian Vanghelie. Şi traducătorul personal de engleză. Un pas important în cariera sa de strateg politic, de la consilier politic al prezidenţiabilului Mircea Geoană.

Obiectivul lui Guşă este să-l relanseze pe Vanghelie pe orbita politicii mari. Vrea să-i imprime o dimensiune internaţională imaginii primarului de la 5. L-a dus la Washington şi l-a introdus la Casa Albă. Urmează Londra, nu la regină, şi apoi Israel.

Vanghelie ministru de externe? "Nu mă pasionează, nu sunt din filmul ăsta. Pe mine mă interesează administraţia locală", explică Vanghelie. Nu e niciun secret: Primăria Bucureştiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia de turism politic

"În America am reuşit o vizită cum niciun politician român nu a avut până acum", a subliniat succesul repurtat chiar cel care i-a îndeplinit lui Vanghelie visul american.

Pe relaţiile lui Guşă, primarul sectorului 5 a reuşit, după cum relata la întoarcere, o vizită "foarte excelentă". "Spuneţi-mi ce primar de la noi a mai fost primit la Casa Albă?", a punctat Vanghelie.

Printre relaţiile lui Guşă care au intermediat vizita se află şi Robert Zircovici, un medic american, despre care se spune că a fost implicat şi în vizitele preşedinţilor Iliescu şi Constantinescu în SUA.

Guşă recunoaşte că l-a avut alături pe Zircovici, dar spune că nu acesta a făcut aranjamentele: "Este prietenul meu, este un cetăţean american respectabil şi a fost alături de mine în această vizită, dar am aranjat vizita prin prietenii mei din America".

"Helău, ai lăviu"

Deputatul PSD Geogian Pop, membru al suitei cu care Vanghelie a trecut oceanul, a fost impresionat de capacităţile organizatorice ale lui Guşă: "El a aranjat toate întâlnirile, şi, credeţi-mă, nu e uşor să ajungi la Casa Albă".

Întrebat dacă el i-a asigurat lui Vanghelie serviciile de traducere, Pop a răspuns: "Nu, nu eu. Cozmin îi traducea ce spuneau americanii". Guşă spune că nu i-a fost ruşine să fie translator: "Am făcut oficiul ăsta de două ori: când am fost la Casa Albă, la întâlnirea cu Derk R. B. Douglas, pentru că nu puteam intra decât noi, şi a doua oară în interviul pentru Global Network. În rest a avut traducători angajaţi.

Au mai tradus şi Georgian Pop şi Ioan Enciu (europarlamentar PSD - n.r.)". Cu un asemenea staff, se explică siguranţa pe care a arătat- o Vanghelie când, la plecarea în America, fiind întrebat de jurnalişti cum se descurcă cu engleza, le-a aruncat de pe scara avionului un sincer şi călduros "Ai lăviu!!".

"Viaţa e rotundă. Mă ajuţi, poate te ajut şi eu"

Guşă a început "experiementul Vanghelie" la sfârşitul anului trecut. Spune că îl consiliază din prietenie. "Îl ajut pentru că este printre puţinii politicieni serioşi şi dârji din România. Îl ajut cum l-am ajutat şi pe Geoană, fără contract. Sunt la un nivel financiar care îmi permite să fac astfel de lucruri pro bono. Îl ajut fără bani", a declarat Guşă.

"Ştiind că am un proiect l-am rugat să mă sprijine. Nu s-a pus problema de bani. El e foarte orgolios şi dacă-i propuneam aşa, nu ar fi acceptat. I-am spus: «Mă ajuţi, viaţa e rotună, poate te ajut şi eu cândva»", a relatat Vanghelie termenii înţelegerii cu Guşă.

REACŢII "Pe Marian Vanghelie îl ajut din prietenie, cum l-am ajutat şi pe Geoană. Îl ajut fără bani." COZMIN GUŞĂ, consilier de imagine "L-am rugat să mă sprijine. Nu s-a pus problema de bani. I-am spus: «Mă ajuţi, viaţa e rotundă, poate te ajut şi eu cândva." MARIAN VANGHELIE, vicepreşedinte PSD

"AMERICAN DREAM" PE GRATIS

Vanghelie a promis sprijin pentru F-16

Obiectivul vizitei în SUA a fost crearea imaginii că Marian Vanghelie este un politician important, că are legitimitate externă şi conexiuni la puterea politică mondială.

Cât au costat aventurile sale în ţara lui Obama? Vanghelie şi Guşă spun că visul american a fost gratis. Voci din anturajul primarului de la 5 spun că fiecare întrevedere şi fotografie cu oficialii americani au costat o mică avere şi vehiculează sume care sar de 100.000 de dolari. Sumele ar fi fost plătite printr-o firmă de consultanţă către anumite fundaţii americane care gestionează donaţiile pentru campaniile electorale. În America e o practică şi e legal: se numeşte lobby.

Firma de consultanţă politică ce a organizat vizita lui Vanghelie se numeşte Blue Star Strategies şi are sediul în Washington. Cozmin Guşă a confirmat că "prietenii" săi din Washington s-au folosit de această firmă "pentru organizarea oficială a vizitei", dar că nu a costat nimic. "Zero lei, zero dolari. Nicio întâlnire nu a costat nimic", a declarat Guşă.

Aceeaşi variantă a fost susţinută şi de Marian Vanghelie: "Pe mine nu m-a costat nimic pentru simplu fapt că Cozmin a lucrat cu nişte persoane pe care le cunoştea. Nu m-a costat nimic. Din contră, cu ajutorul lui Richard Carson (fost ambasador, la invitaţia căruia Vanghelie a ajuns în SUA) prin ONG-urile lor au reuşit să-mi plătească cazarea şi transportul".

Pe lângă întâlnirea cu primarul Washingtonului şi cu asistentul special pe probleme de urbanism de la cabinetul preşedintelui Obama, în programul vizitei la Washington s-a aflat şi o întâlnire cu conducerea firmei Lockeheed Martin, producătorul de avioane militare F-16 şi F-35. Vanghelie le-a promis americanilor sprijin pentru ca România să achiziţioneze astfel de avioane.

Ce nu i-a ieşit lui Vanghelie în SUA? Nu a reuşit să se întâlnească cu niciun parlamentar al Partidului Democrat, omologul american al PSD. A avut doar o întrevedere cu reprezentantul rivalilor, congresmenul Robert Aderhort de la Partidul Republican. Nu a ajuns nici la Departamentul de Stat (Ministerul de Externe), aşa cum a înţeles greşit probabil din cauza traducerii. Jay Burgess şi Ryan Barnes, cu care s-a întâlnit, sunt funcţionari la Departamentul Comerţului.