Mass-media mainstream încep să influențeze din ce în ce mai puțin comportamentul electoral, ceea ce permite ca în mediul online să-și facă apariția știri false care pot să influențeze comportamentul alegătorilor care, susține Cozmin Gușă, nu mai decid pe bază de argumente bine cântărite, ci pe bază de emoție. 

Hacker-ul român care-și spune Guccifer, care a spart căsuța de e-mail a lui Hillary Clinton, precum și pe a fostului direcror SRI George Maior și care a ajuns chiar și la e-mailurile personale ale actualului comisar al României pentru Dezvoltare, Corina Crețu, a dat un interviu din penitenciar celebrului post de televiziune Fox News, al lui Rupert Murdoch, care a militat nu doar pro-Trump, ci și pro-Brexit, amintește consultantul politic.

”Trebuie văzut cât de mare va fi influența și imixtiunea lui Murdoch în influențarea deciziilor la nivel european și la nivel mondial, pentru că ceea ce a făcut în SUA, militând pro-Trump, sau în Marea Britanie, așezându-se de partea curentului pro-Brexit, ne arată ambiții politice prin care va încerca cel puțin în Europa să înlocuiască influența lui Soroș. Atitudinile de diseminare, de dezintegrare a UE reflectă clar o implicare politică”, a explicat consultantul politic.

Murdoch este un australian care s-a educat și a lucrat la Moscova, subliniază Gușă. ”Cea mai deranjantă este apropierea dintre simpatiile pro-Kremlin și implicarea în campania din Statele Unite. Acest exemplu, al românului Dobrotă – care a făcut campanie pro-Trump prin promovarea unor știri false în mrdiul online – va fi folosit în mass-media internaționale pentru a se arăta implicări din altă zonă decât America în campania de acolo. Trebuie să vedem în ce fel, după alegerea lui Trump, se va schimba influența lui Murdoch în plan mondial, nu doar în Europa, ci și în Asia. Puterea sa este mare în Asia”, a conchis consultantul politic. 

Donald Trump a avut propagandiştii lui şi în România. Unul dintre ei este Ovidiu Dobrotă, un tânăr de 24 de ani din Oradea. El a publicat luni în şir teorii ale conspiraţiei şi dezinformări în favoarea lui Trump. Ştirile false scrise de el pe un site au fost mai distribuite decât informaţiille adevărate.

O publicaţie americană scrie că "Ending the Fed.com" este responsabilă pentru patru din zece cele mai performante articole false despre alegerile din SUA într-o perioadă de trei luni înainte de ziua votului. Site-ul îi aparţine lui Ovidiu Dobrotă, un român de 24 de ani din Oradea. El s-a specializat în ştiri false şi teorii ale conspiraţiei în favoarea lui Donald Trump. Ovidiu spune că nu face asta pentru bani, ci pentru că îl simpatizează pe republican.