Covor de lalele așternut de bolnavii de Parkinson. În România, numărul lor a ajuns la 70.000 de persoane
- Daniela Șerb
- 3 aprilie 2015, 14:04
Un covor de lalele a fost așezat astăzi, în fața Băncii Naționale din Centrul vechi al Capitalei pentru a atrage atenția asupra bolii Parkinson care este marcată în fiecare an pe 11 aprilie.
Evenimentul marchează debutul Lunii de Luptă împotriva Bolii Parkinson şi a campaniei de informare "Grădina cu speranţe" derulată de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România.
Lalelele se întind pe o suprafață de 50 de metri pătrați și conține peste 15.000 de flori roșii și albe, simbolul internațional al luptei împotriva acestei maladii.
"Conform statisticilor din CNAS, în acest moment sunt 70.000 de bolnavi care iau reţeta în fiecare lună. Poate că unii dintre ei au boala Parkinson, poate că unii dintre ei sunt cu erori de diagnostic (...). Mai există şi situaţia în care sunt mulţi pacienţi nediagnosticaţi. Fenomenul este doar ceea ce vedeţi la suprafaţă, oamenii care iau reţete, asta nu înseamnă că atâţia pacienţi sunt", a declarat medicul neurolog Mihai Vasile.
În acest moment, nu există în România un registru național al bolii Parkinson, dar sunt diagnosticați 70.000 de români. Medicii spun însă că boala este subdiagnosticată.
Boala Parkinson este a doua boală degenerativă după Alzheimer, cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina (substanţa neurotransmiţătoare responsabilă de capacitatea organismului de a-şi controla mişcările). Se consideră că simptomele devin vizibile atunci când nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50% faţă de valorile normale.
Simptome bolii sunt motorii - tremor - tremuratul necontrolabil al mâinii, braţului, picioarelor sau bărbiei, postura înțepenită și pierderea echilibrului. Alături de acestea pot apărea și simptome non-motorii - oboseală, durere, exces de salivaţie, probleme de vorbire, constipaţie, tulburări de somn, incontinenţă urinară-, simptome de ordin neuropsihologic, prezente la mulţi dintre pacienţi - depresie, anxietate, confuzie, apatie- şi simptome cognitive - dificultăți de memorie și atenție.