Noile subvariante Covid-19 sunt întâlnite în majoritatea țărilor europene, inclusiv în România. Aproximativ jumătate din numărul noilor cazuri sunt infecții cu Eris sau Pirola. Cu toate acestea, medicul Adrian Marinescu spune că nu trebuie să ne speriem.
Noile subvariantele Covid-19 au început să fie extrem de întâlnite în Europa, inclusiv în România. Potrivit datelor oficiale, aproximativ jumătate din noile cazuri de infecție sunt cu Eris sau Pirola.
Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, a vorbit despre noile subvariante Covid-19. Medicul spune că momentan nu a fost demonstrat dacă acestea ar avea o virulență sporită. El spune că majoritatea mutațiilor suferite de un virus care rămâne în circulație o perioadă lungă de timp sunt fără semnificație.
Noile subvariante de Covid-19 țin de Omicron, spune medicul. Ele sunt întâlnite peste tot în Europa, inclusiv la noi în țară. Cu toate acestea, nu este nimic de speriat, asta pentru că nu a fost demonstrat, deocamdată, dacă au sau nu o virulență sporită.
„Ce avem în momentul de faţă sunt două subvariante care ţin tot de Omicron şi este vorba despre Eris cu nume de cod EG.5 şi mai este vorba despre Pirola care are nume de cod BA.2.86. Cele două subvariante sunt destul de des întâlnite peste tot, inclusiv în Europa şi în România. Probabil că spre jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au o legătură cu aceste subvariante. Nu este nimic de speriat în condiţiile în care nu este demonstrată cel puţin deocamdată o virulenţă sporită. Este o contagiozitate care fără discuţie se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru Agerpres.
Numărul de cazuri confirmate pozitiv cu Covid-19 este în creștere
Directorul medical de la Institutul „Matei Balș” spune că în ultimele săptămâni s-a constat o creștere a numărului de infecții cu Covid-19. Cu toate acestea, nu putem vorbi despre restricții sau despre un nou val al pandemiei, cum a fost în anii trecuți. Dr. Adrian Marinescu spune că această creștere este o situație mai complicată și presupune prudență, însă fără restricții.
„Se vede o creştere destul de clară a numărului de cazuri, faptul că în ultimele săptămâni avem cu peste 50% mai multe cazuri. Toate aceste lucruri înseamnă o situaţie ceva mai complicată şi presupune prudenţă, fără să ne gândim la restricţii, fără să ne gândim la valuri pandemice aşa cum am avut la începutul anilor 2020 şi în 2021”, a spus medicul.
Numărul pacienților cu formă severă este redus
Adrian Marinescu spune că situația actuală se potrivește cu cea a Omicronului. 80% din pacienții infectați cu Covid-19 prezintă forme ușoare. Aceste persoane nu necesită internare, ele putând să se trateze acasă.
„Se potriveşte cu ceea ce era la Omicron. Dar să ne gândim în felul următor - dacă am zilnic aproximativ 100 de cazuri, 80% dintre ele forme uşoare sau medii şi nu sunt factori de risc, acele persoane se pot trata şi monitoriza acasă. 20% nu sunt neapărat forme severe, dar sunt persoane care trebuie să fie monitorizate ori pentru că sunt în extremele de vârstă, adică sunt copii mici sau persoane vârstnice, sau că au boli cronice sau sunt supraponderali”, mai spune Adrian Marinescu.
Directorul Institutului „Matei Balș” spune că numărul cazurilor grave, care necesită internare la terapie intensivă, este foarte mic. Chiar dacă sunt foarte rare, ele există.