Covid-19, trambulină pentru criza opioidelor în Statele Unite

Măsurile de izolare și anxietatea au generat o creștere a supradozelor mortale de opioide, de la începutul pandemiei cu noul coronavirus.

Supradozele cu opioide erau deja un flagel în Statele Unite. Criza Covid-19 a înrăutățit situația. Potrivit Wall Street Journal, numărul deceselor cauzate de o supradoză de opioide a crescut de la începutul pandemiei.

Pentru a colecta date despre supradoze în 2020, cotidianul american a efectuat un sondaj în cele mai populate  50 de comitate din țară.

30 au răspuns la acest sondaj.  Dintre acestea, 21 au raportat mai multe supradoze fatale decât anul trecut în aceeași perioadă.

Comitatele din Nevada, California, Ohio, Indiana, Minnesota și Michigan sunt cele mai afectate de această creștere.

Potrivit Wall Street Journal, comitatul din Los Angeles a înregistrat o creștere cu 48% a supradozelor în primele 45 de zile de pandemie Covid-19, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

În Ohio, comitatul Franklin a raportat 580 de decese din cauza supradozelor la sfârșitul lunii august, potrivit lui Anahi Ortiz, medicul legist din comitat, aproape la fel de multe ca în tot anul 2019.

În timp ce supradozele au afectat în principal zonele urbane și populate, un studiu realizat de Overdose Detection Mapping Application Program indică faptul că flagelul s-a răspândit și în suburbii și în mediul rural în perioada măsurilor de izolare.

Măsurile de izolare și de distanțare socială explică în mare măsură creșterea supradozelor de opioide. Deși guvernul a facilitat telemedicina și tratamentul dependenței la distanță, izolarea a făcut foarte dificilă accesarea programelor de dezintoxicare.

Ședințele fizice ale grupurilor de sprijin, pe care se bazează foarte mult oamenii dependenți, au devenit, de asemenea, imposibile.

În timp ce americanii sunt sfătuiți să nu fie singuri atunci când iau opioide pentru a fi salvați în caz de supradoze,  măsurile de izolare i-au forțat uneori pe unii dependenți să rămână singuri acasă, crescând riscul de a nu supraviețui în cazul unei supradoze.

„Cel mai rău lucru pentru cineva care consumă droguri este să fie izolat”, a declarat Shannon Hicks, liderul grupului de terapie Exchange Union.

Anxietatea cauzată de criza Covid-19 explică, de asemenea, creșterea deceselor legate de consumul de opioide.

Un sondaj din luna iunie efectuat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în rândul americanilor cu vârsta peste 21 de ani a constatat că 13% dintre respondenți au început să consume droguri sau și-au crescut consumul în timpul perioadei de izolare, din cauza stresului.

În cele din urmă, perturbarea traficului de droguri la granița dintre Mexic și Statele Unite, cauzată de încetinirea comerțului internațional, pare să fi favorizat, de asemenea, creșterea numărului de supradoze de opioide.

„Nu pot cumpăra drogurile pe care obișnuiesc să le cumpere, astfel încât cumpără ce pot” , a spus Gavin Bart, directorul departamentului de dependențe de la Hennepin Healthcare, un spital din Minneapolis.

În timp ce Statele Unite au cunoscut în 2018, pentru prima dată în aproape treizeci de ani, o scădere a ratei supradozelor fatale legate de consumul de droguri, Covid-19 pare să marcheze revenirea bruscă a opioidelor.

Încă o provocare pentru această țară care trece deja printr-o criză de sănătate, economică și rasială.