Covid-19, trambulina migrației ilegale din Mediterana. Revine asaltul

Refugees crossing the Mediterranean sea on a boat, heading from Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, 29 January 2016.

După ce a scăzut până la un nivel record în luna aprilie, ca urmare a măsurilor luate legate de pandemia de coronavirus, fluxul de migranți spre Europa s-a reluat la începutul verii și a accelerat în iulie, în special spre Italia.

Efectul pandemiei de coronavirus, cu izolarea și închiderile frontierelor, s-a reflectat și în afluxul de migranți ilegali din Mediterana către Europa, după cum confirmă cifrele publicate de agenția Frontex.

Cifra de 47.250 de migranți înregistrați la frontierele Europei în primele șapte luni ale anului 2020 reprezintă cu 15% mai puțin decât cifra din aceeași perioadă a anului 2019.

Dar acest respiro a fost de scurtă durată, deoarece, după o scădere record a sosirilor în luna aprilie, fluxul a fost reluat în ultimele trei luni, crescând cu o treime în iulie față de iunie (+8,650 de persoane) și dublându-se în zonele mediteraneene centrale (Italia și Malta) și de vest (Spania).

Italia în continuare cea mai vizată

Italia rămâne principalul punct de intrare în UE: a primit 4.650 de migranți doar în luna iulie, mai mult decât dublu față de luna precedentă, în total 13.150 în primele 7 luni ale anului, adică +155% comparativ cu cifrele foarte scăzute înregistrate în 2019, potrivit Frontex.

Punct sensibil: această creștere se datorează în mare măsură migranților ilegali care au părăsit Tunisia.

O tendință confirmată de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite, care estimează că tunisienii reprezintă aproape 20% din numărul total de migranți care au ajuns în Europa din ianuarie.

Aproximativ 41,6% dintre migranții care au ajuns în Italia între august 2019 și iulie 2020 au părăsit Tunisia, conform datelor prezentate  în weekend de ministrul italian de interne, Luciana Lamorges.

Aceste cifre reprezintă o problemă pentru Roma, care a renunțat la politica anti-migranție a lui Matteo Salvini în luna februarie.

Aflat în vizită luni la Tunis, pentru a aborda aceste chestiui legate de migrația ilegală și dezvoltarea economică, ministrul italian pentru afaceri externe, Luigi Di Maio, care a fost însoțit de comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi și de comisarul european pentru afaceri Ylva Johansson, a avertizat după o întrevedere cu președintele tunisian Kais Saied că nu va mai fi loc pentru migranții ilegali în Italia.

Pe data de 7 august, șeful diplomației italiene a indicat, de asemenea, că țara sa va returna începând cu 10 august toți migranții ilegali din Tunisia.

În prezent, rata șomajului este de 18% în Tunisia, potrivit Institutului Național de Statistică.