În general părerile sunt destul de împărțite când vine vorba despre riscul de infectare cu coronavirus în sălile dedicate mișcării și activităților sportive, însă un studiu recent clarifică dilema.
Iubitorii de fitness au motive de bucurie, căci un studiu realizat de o prestigioasă echipă de oameni de știință arată că sălile ar trebui să rămână deschise întrucât prezintă un risc extrem de scăzut de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Academicienii de la Sheffield Hallam University au întreprins o amplă cercetare chiar pe teren, pentru documentarea acestui studiu care a început în septembrie și care a fost publicat pe site-ul prestigioasei instituții academice.
Sub 0,8% cazuri de infectare
Din 62 de milioane de vizite la sală în 14 ţări din Europa, doar 487 au rezultat în cazuri infectări. Ceea ce înseamnă echivalentul a sub 0,8 cazuri la o sută de mii de vizite la sală, un procent aproape neglijabil, arată studiul SafeACTiVE realizat de echipa Advanced Wellbeing Research Centre (AWRC) din cadrul Sheffield Hallam University.
La studiu au participat țări precum Germania, Franța, Suedia, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia, Norvegia, Elveția Republica Cehă, Polonia, Danemarca, Luxemburg și Marea Britanie. În România nu s-a pus încă problema ca sălile de fitness să se închidă din nou, după închiderea din timpul stării de urgență.
Concluziile studiului sunt importante pentru preocupările experților în politici publice de sănătate legate de siguranța sălilor de fitness și confirmă faptul că aceste locații populare prezintă un risc foarte scăzut de infecție cu Covid-19.
Parte a soluției
„Datele studiului arată că săile de sport sunt locuri sigure la nivelul Uniunii Europene. Știm că a avea o condiție fizică bună poate reduce severitatea infectării cu COVID-19 și mai mult, a fi activ poate fi de ajutor în confruntarea psihologică a provocărilor celui de-al doilea val pandemie de-a lungul Europei.
A păstra deschise și operaționale centrele de sport este un instrument major în asigurarea sănătății și stării de bine psihice a comunităților. Aș recomanda chiar guvernelor europene să se gândească la modalități de facilitare a accesului la sport în această perioadă”, a declarat profesorul Rob Copeland, director AWRC.
Un alt coordinator al studiului, profesorul Alfonso Jimenez, consideră că centrele de sport și cluburile de fitness întăresc mesajul că activiatea fizică este o parte fundamentală a soluției pentru pandemie, căci întărește sistemul imunitar și scade riscul infecțiilor virale.
Forma finală a raportului experților va fi dată publicității în luna noiembrie și va include informații detaliate pe țări și regiuni, în funcție de specificul pandemic al fiecăreia.