Persoanele care au infecție COVID-19 și boli grave ale gingiilor au un risc de deces de 9 ori mai mare, arată un studiu recent.
COVID-19: Risc de deces de 9 ori mai mare dacă ai afecțiuni gingivale! Persoanele cu boli ale gingiilor riscă de 9 ori mai mult să moară de COVID-19, arată un studiu recent. Pacienți cu afecțiuni ale gingiilor sunt de 3.5 ori mai expuși la forme intensive de infecție COVID-19. Sunt de 4.5 ori mai susceptibili să aibă nevoie de un ventilator. Spălarea regulată pe dinți și menținerea unei igiene orale deosebite pot juca un rol cheie în lupta cu coronavirusul.
Risc de 3 ori mai mare de complicații ale COVID-19
Un studiu realizat pe mai bine de 500 de pacienți a relevat că bolile gingivale constituie un risc major de deces în urma infectării cu SARS-CoV-2, potrivit Fox News, care citează Medical Xpress. În plus, pacienții contaminați cu coronavirus care au o condiție deficitară a gingiilor riscă de 3 ori mai mult să ajungă la complicații ale bolii, afirmă studiul publicat de Journal of Clinical Periodontology.
Markerii de sânge analizați în cadrul studiului au arătat o inflamație în organism la pacienții cu afecțiuni gingivale. „Rezultatele studiului sugerează că inflamarea cavității bucale poate provoca virusul să fie mai violent", a explicat co-autorul studiului, profesorul Lior Shapira de la Hebrew University (Israel).
"Îngrijirea orală ar trebui să facă parte din recomandarile în vederea reducerii riscului unor forme severe de COVID-19", a adăugat Shapira, președinte în exercițiu al Federației Europene de Parodontologie.
Parodontologia sau paradontoza este o formă severă de boală gingivală care afectează aproape jumătate dintre adulți la nivel global. Dacă nu este tratată, ea se poate răspândi în organism. Întrucât COVID-19 este asociat cu un răspuns inflamatoriu al organismului, se poate dovedi fatal.
Bacteriile orale create de paradontoză pot infecta plămânii
Studiul, care a fost realizat în Qatar, între februarie și iulie 2020, a inclus 568 de pacienți diagnosticați cu COVID-19. Dintre aceștia, 40 au avut complicații ajungând la ATI pe ventilator sau chiar au murit.
Alți factori de risc semnalați au inclus indicele masei corporale, astm, boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet, fumatul. Datele obținute se leagă și nivelul din sânge ale elementelor chimice semnalate în inflamația corpului. Șansele ca un pacient cu afecțiuni gingivale să ajungă la terapie intensivă au fost de 3,54 ori mai ridicate. Nevoia de ventilator a crescut de 4.57 ori la aceștia.
Profesorul Mariano Sanz de la Complutense University din Madrid, unul dintre autorii studiului, a precizat că bacteriile orale la pacienții cu paradontoză pot fi inhalate, infecând plămânii. Acesta a recomandat ca personalul spitalelor să identifice pacienții COVID-19 cu paradontoză și să folosească antiseptice orale pentru a reduce transmiterea bacteriilor. Legătura dintre paradontoza și bolile de plămâni precum astmul, pneumpnia și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este bine cunoscută.
Sursa: Fox News