Aproximativ una din zece persoane este posibil să fi fost infectată cu SARS-CoV-2, a anunțat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Marea majoritate a populaţiei lumii rămâne în continuare vulnerabilă la boala Covid-19.
Sute de milioane de persoane ar fi putut fi astfel infectate deja cu noul coronavirus.
Adică mult mai multe în comparaţie cu bilanţul actual, de aproximativ 35 de milioane.
„Cele mai bune estimări actuale ale noastre ne indică faptul că aproximativ 10 procente din populaţia globală este posibil să fi fost infectate cu acest virus”, a declarat, luni, Mike Ryan, directorul Departamentului de Urgenţe Medicale al OMS.
„Variază în funcţie de ţară, variază de la urban la rural, variază în funcţie de grupuri. Dar ceea ce înseamnă este că
„Vasta majoritate a lumii rămâne în pericol”, a declarat Ryan, precizând că infectările variază în funcţie de ţară, variază de la urban la rural, variază în funcţie de grupuri”.
Dar, a continuat el, „ne îndreptăm în prezent spre o perioadă dificilă. Boala continuă să se răspândească”.
Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, populaţia lumii este de 7,8 miliarde de oameni.
Tot luni, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un nou semnal de alarmă în legătură cu pericolul care îl reprezintă pandemia Covid-19.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut o reformă mai rapidă a organizaţiei care să răspundă mai eficient urgenţelor sanitare, susținând cu tărie munca depusă de specialiștii OMS, organizație care a fost acuzată în special de președintele SUA, Donald Trump, că a gestionat necorespunzător pandemia Covid-19 și că se află „în slujba Chinei”.
Directorul OMS a susţinut totodată reforma desfăşurată de organizație, admințând că trebuie accelerat ritmul. „Nu ne aflăm pe un drum greşit (...) dar trebuie să înaintăm mai repede. Pandemia este un semnal de alarmă pentru toţi”, a declarat Tedros, care purtat mască de protecţie, scrie Agerpres.
Secretomania Chinei și furia SUA
Reuniune extraordinară a Consiliului executiv al OMS, care reuneşte reprezentaţii a 34 de ţări alese pentru o perioadă de trei ani , este menită să pună în aplicare deciziile membrilor organizaţiei, se reuneşte pentru a cincea oară în istoria organizaţiei.
Reuniunea a fost convocată de OMS ca urmare a rezoluţiei aprobate de statele membre în luna mai, preconizând „o evaluare independentă” a reacţiei a OMS şi a comunităţii internaţionale în faţa pandemiei.
Directorul organizaţiei a subliniat luni necesitatea de a întări supravegherea internaţională a ţărilor.
OMS a decretat alerta mondială la 30 ianuarie împotriva COVID-19. Instituţia a fost aspru criticată ulterior, mai ales de SUA, pentru că ar fi întârziat decretarea acestei stări de urgenţă, în contextul în care epidemia de coronavirus a fost semnalată de la sfârşitul lunii decembrie în China.
De altfel, SUA acuză China de secretomanie în cazul Covid-19
OMS a fost, de asemenea, criticată pentru recomandările considerate tardive sau contradictorii, mai ales privind purtarea măştii sau modul de transmitere a virusului. Alte voci au subliniat că OMS duce lipsă de resurse bugetare şi de independenţă faţă de state.