Covid-19 nu-i ocolește pe tineri: „Au predispoziţie genetică spre a face forme mai grave”

Covid-19 nu-i ocolește pe tineri: „Au predispoziţie genetică spre a face forme mai grave”

Un medic dn România a tras un semnal de alarmă în privința tinerilor, după ce, în ultima vreme, noul coronavirus a fost depistat tot mai des la persoane de 35-40 de ani.

Vârsta pacienţilor cu forme grave de Covid a scăzut în ultima perioadă și tot mai multe persoane de 35-40 de ani fac forme severe de boală. Medicul Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca, a averizat că formele grave de Covid-19 la tineri sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii.

Potrivit medicului, perioada concediilor, reluarea serviciului, dar şi începutul anului şcolar sunt factori care au favorizat infectarea celor tineri, activi. O parte dintre ei au chiar o predispoziţie genetică spre a face forme mai grave.

„Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii. Se pare că această furtună de citokine proinflamatorii este condiţionată de genetica ficăruia dintre noi, astfel încât nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 şi care nu.

Toate organele vor fi afectate de prezenţa acestor molecule inflamatorii, şi, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este doar un punct de plecare, urmează descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a declarat dr. Radu Ţincu, medic specialist ATI -Toxicologie de la Spitalul Floreasca, conform Mediafax.

Epidemiolog: În mod cert în iarnă vom avea două virusuri

„De la 1 august de aflăm la un număr bazal de reproducție 1, adică rata de transmitere e constantă.

Nu e așa de rău, pentru că putea să crească, dar situația nu poate fi interpretată ca bună, pentru că urmează trei evenimente pe care nu le putem evita: întoarcerea oamenilor din concediu ceea ce înseamnă aglomerare în transportul în comun, urmează deschiderea anului școlar care poate implica probleme dacă nu sunt luate deciziile corecte, adică unde se deschid școlile și unde nu și dacă copiii și aparținătorii nu respectă regulile.

E foarte importantă relația care va fi între copii și părinți și mai ales între copii și bunici.

În al treilea rând, după toamnă urmează iarna, iar din noiembrie, odată cu scăderea temperaturilor sub 10 grade ne așteptăm la apariția virusului gripal și la reactivarea Sars-Cov-2.

În mod cert, aceste două virusuri vor funcționa simultan în această iarnă și trebuie atenție foarte mare din partea autorităților cu privire la aprovizionarea cu vaccin antigripal. Populația trebuie să înțeleagă utilitatea acestui vaccin antigripal, altfel, va fi un dublu necaz dacă faci și infecția cu COVID, și gripă”, a afirmat și epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Ne puteți urmări și pe Google News