Covid-19. Merkel face presiuni pentru validarea vaccinului Pfizer-BioNTech în UE

Covid-19. Merkel face presiuni pentru validarea vaccinului Pfizer-BioNTech în UE

La Berlin, iritarea este cu atât mai mare cu cât vaccinul a fost dezvoltat de o companie națională, BioNTech, iar Germania este grav afectată de al doilea val de pandemie.

Alte țări, precum Canada, Singapore sau Bahrain, și-au început deja campaniile de vaccinare. În Statele Unite, statul New York a început să-și vaccineze personalul medical, prima persoană care a beneficiat fiind o asistentă medicală într-o unitate de terapie intensivă de la Centrul Medical Evreiesc Long Island, potrivit guvernatorului Andrew Cuomo.

Șeful Pentagonului, Christopher Miller, a fost printre primii americani vaccinați împotriva lui Covid-19 luni la spitalul militar Walter-Reed din suburbia Washington DC, și a făcut acest lucru în fața camerelor de filmat pentru a încuraja populația să facă același lucru.

În Brazilia, Agenția Națională de Supraveghere Sanitară (Anvisa) a declarat luni că China a folosit criterii „netransparente” pentru a acorda aprobarea de urgență pentru comercializarea vaccinului împotriva Covid -19 CoronaVac, aflat în faza finală de studiu în Brazilia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Criteriile chinezești aplicate pentru validarea autorizației de utilizare de urgență în țară nu sunt transparente”, a spus Anvisa într-o declarație, care avertizează împotriva „influenței criteriilor geopolitice” în promovare vaccinurilor.

CoronaVac, dezvoltat în parteneriat de laboratorul chinez Sinovac și Institutul Butantan din Sao Paulo, Brazilia, a fost subiectul denigrării repetate din partea președintelui de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, care îl consideră un mijloc să atace atât regimul chinez, cât și guvernatorul statului Sao Paulo, Joao Doria, unul dintre principalii săi adversari.

De partea sa, Doria a anunțat luni că Institutul Butantan și-a schimbat abordarea și va înainta Anvisa pe 23 decembrie o cerere de autorizare finală, nu de utilizare de urgență, pentru vaccin.

Guvernatorul orașului Sao Paulo a anunțat săptămâna trecută că speră să înceapă vaccinările începând cu 25 ianuarie în acest stat cu 46,2 milioane de oameni, cel mai populat din țară. A doua țară cea mai afectată de Covid-19 după SUA, Brazilia, a înregistrat peste 181.000 de decese, potrivit ultimului bilanț de luni.