Din cauza pandemiei, Ziua Națională nu va mai prilejui fastuoasa paradă militară obișnuită, ci se caută variante adaptate contextului.
Există chiar posibilitatea ca ceremonia să fie anulată, spre dezamăgirea românilor obișnuiți să își exerseze simțul patriotic la Arcul de Triumf. De 1 Decembrie, există șanse reduse ca românii să aibă parte de programul obișnuit. Armata va organiza, cel mai probabil, un miting aviatic, iar formula de celebrare a Zilei Naționale a României va fi o ceremonie restrânsă.
Deciziile, neanunțate încă oficial, vin ca urmare a exploziei de îmbolnăviri cu care se confruntă întreaga țară. Nimeni nu poate asigura, în aceste condiții, distanțarea socială a participanților, iar riscul escaladării unor noi recorduri de infectare ar crește exponential.
Pas de defilare sau pas pe loc?
Cei 2.000 de militari ai României care participă în mod tradiţional la parada de 1 Decembrie bat pasul pe loc. Depinde doar de evoluţia epidemiei dacă vor bate şi pas de defilare de Ziua Naţională.
Numai anul trecut, de pildă, au defilat pe sub Arcul de Triumf 3.500 de militari români și 500 de militari din 21 de țări aliate, în prezența unui număr impresionant de spectatori. Zeci de mii de persoane asistă, în fiecare an, la parada militară de Ziua Națională.
În mod normal, începând de săptămâna viitoare, MApN ar urma să aducă în Bucureşti soldaţii care fac parte din blocul de paradă. Ar urma să fie cazaţi în cămine ale Ministerului Apărării, iar orice infectare COVID-19 ar putea trage pe dreapta întreg blocul de paradă.
„Să sărbătorim în alt mod”
Există chiar riscul ca cea mai mare paradă militară din România să fie anulată complet.
„Este foarte probabil ca, în contextul pandemic actual, să avem mai multe infectări. Poate ar fi mai bine să sărbătorim parada într-un alt mod", a declarat Daniel Anghel, consilier al ministrului Apărării.
Există şi varianta organizării paradei de 1 Decembrie cu un număr considerabil mai mic de militari. Doar cu ajutorul tehnicii de luptă şi cu trecerea peste Arcul de Triumf a aeronavelor MApN.
Sărbătoare naţională cu public sau fără public, e o altă întrebare pertinentă. În cel mai optimist scenariu se va permite accesul oamenilor în jurul Arcului de Triumf şi pe Bulevardul Kiseleff, dar cu măsuri speciale de protecţie sanitară.
În plus, există și detalii logistice meticuloase care trebuie luate în calcul. Spre exemplu, pe trotuare ar trebui montate garduri care să îi ţină pe spectatori la o distanţă de minimum 2 metri unul de celălalt. Greu de realizat în condiţiile în care anul trecut peste 20 de mii de oameni au venit să admire militarii, tancurile, elicopterele şi avioanele Armatei. Iar mai marii statului vor respecta regula distanţării la tribuna oficială, informează Observatornews.