Pe măsură ce răspândirea Covid-19 continuă în întreaga lume și mai ales în Mexic, recesiunea economică se instalează, lovind cu putere puteri majore precum Statele Unite.
Întreaga economie mondială este slăbită de pandemia Covid-19. Statele Unite se află oficial în recesiune.
Restul marilor puteri au și ele economia slăbită. Bilanțul pandemiei continua să crească în special în America Latină, unde Mexicul a depășit Marea Britanie în cazuri de deces.
O nouă etapă sinistră a fost depășită joi, când numărul contaminărilor în lume a depășit 17 milioane, din care peste 660.000 au fost decese, de la apariția virusului în China, în decembrie.
În Statele Unite, măsurile de izolare din primăvară au provocat o scădere istorică a produsului intern brut în trimestrul doi, cu 32,9% (rată anualizată). Față de al doilea trimestru din 2019, scăderea este de 9,5%.
Cu această a doua scădere trimestrială consecutivă, cea mai mare economie din lume a intrat oficial în recesiune. În primul trimestru, PIB-ul american a scăzut cu 5%.
De asemenea, Spania a intrat în recesiune în trimestrul doi, după o prăbușire a produsului intern brut de 18,5% legat de pandemia coronavirusului, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică ( INE).
Germania, motorul economic al Europei, a anunțat joi o „cădere istorică” de 10,1% din PIB al său în al doilea trimestru. Astfel, țara se confruntă cu cea mai grea recesiune din perioada postbelică: contracția PIB este mult mai mare decât cea de 4,9% pe care a înregistrat-o la apogeul crizei financiare din 2009.
Cu toate acestea, experții se așteaptă la o revenire accentuată: pe lângă măsurile naționale de sprijin, Berlinul intenționează să profite de planul european de recuperare de 750 de miliarde de euro, decis de cei 27, la Bruxelles, la jumătatea acestei luni.
Din aprilie până în iunie, PIB a scăzut brusc în Belgia, cu 12,2%, în Austria, cu 10,7%, iar în Mexic cu 17,3%.
Companiile petroliere, producătorii de aeronave, producătorii de mașini plătesc un preț greu pentru criză, cu pierderi abisale în trimestrul doi: 8,4 miliarde de dolari pentru Total și 18,1 miliarde dolari pentru Royal Dutch Shell, în timp ce Airbus a înregistrat o pierdere netă de 1,9 miliarde de euro în primul semestru.
Sectorul transportului aerian mondial este, de asemenea, puternic afectat. Multe companii aeriene latino-americane se vor închide dacă zborurile suspendate din cauza pandemiei coronavirusului nu se vor relua rapid, a avertizat, joi, Peter Cerda, vicepreședinte pentru Americi la International Air Transport Association (IATA).
Grupul aerian Air France-KLM a anunțat că a înregistrat o pierdere netă de 2,6 miliarde de euro în al doilea trimestru, după activități aproape nule, în aprilie și în mai.
Statele Unite au înregistrat joi aproape 1.400 de decese suplimentare într-o singură zi, sau aproximativ un deces în fiecare minut și mai mult de 72.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
În Brazilia, au fost înregistrate aproape 60.000 de noi contaminări într-o singură zi. Michelle Bolsonaro, soția președintelui brazilian Jair Bolsonaro, s-a dovedit pozitivă pentru Covid-19, a declarat președinția braziliană, joi, zile după ce soțul ei a spus că și-a revenit.
Sportul mondial continuă să fie și el puternic afectat de pandemie.
În tenis, turneul ATP și WTA de la Roma, organizat de obicei la începutul lunii mai și amânat pentru septembrie din cauza pandemiei coronavirusului, va avea loc în spatele ușilor închise, anunță presa italiană.
Formula 1 se confruntă cu primul său caz de pilot depistat pozitiv pentru coronavirus, în timp ce al patrulea Mare Premiu al sezonului este programat să se desfășoare duminică, la Silverstone, Marea Britanie.
Pilotul Mexican Sergio Perez (Racing Point) s-a dovedit pozitiv la Covid-19 și, prin urmare, nu va putea participa la antrenamente, vineri, nici la calificare, sâmbătă, nici la cursa de duminică.
În Statele Unite, sezonul NBA s-a reluat joi după patru luni și jumătate de întrerupere. Jucătorii, antrenorii și arbitrii au marcat această revenire cu un genunchi la pământ, pentru a protesta împotriva „nedreptăților rasiale”.
Atingând pragul de 46.000 de morți, Mexicul a devenit a treia țară din lume în ceea ce privește decesele cauzate de coronavirus, potrivit unui raport stabilit de AFP pe baza datelor oficiale.
Mexicul este chiar înaintea Marii Britanii la capitolul decese. Primele două țări cele mai puternic afectate de Covid-19 rămân Statele Unite, cu 151.826 de morți, și Brazilia, cu 91.263 de morți.
Față de o creștere a numărului de contaminări raportate în mai multe țări, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat prudență, îndemnând în special tinerii să respecte măsurile de protecție.
„Se pare că creșterea cazurilor din unele țări se datorează în parte tinerilor care își lasă garda jos în timpul verii în emisfera nordică”, a declarat, joi, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Tinerii „nu sunt invincibili”, a spus el.
OMS a declarat în recomandările sale actualizate că deplasarea internațională ar trebui să se refere în primul rând la urgențe umanitare, personal esențial și repatriere.
„OMS recomandă acordarea de prioritate călătoriilor esențiale de urgență”, a spus organizația. „Călătorii bolnavi și cei cu risc, inclusiv persoanele în vârstă și cei cu boli cronice, ar trebui să amâne sau să evite deplasarea către și din zonele de transmitere” a virusului, a adăugat OMS.
Copiii foarte mici ar putea fi extrem de contagioși, potrivit unui studiu american publicat joi. Nivelul materialului genetic al coronavirusului detectat în nasurile copiilor sub vârsta de cinci ani este de 10 până la 100 de ori mai ridicat decât cel găsit la copiii mai mari și adulți, se arată în acest studiu apărut în publicația medicală JAMA Pediatrics.