Covid-19. La ordinul lui Putin, Rusia vaccinează 400.000 de militari cu Sputnik V

Așa cum se știe, liderul de la Kremlin a anunțat validarea vaccinului Sputnik V, care va fi disponibil de luna următoare pentru anumite categorii ale populației ruse. Un „efect de anunț politic”, pentru mulți cercetători.

La mai puțin de un an de la apariția în Wuhan (China) a coronavirusului SARS-CoV-2 care cauzează epidemia Covid-19, au fost dezvoltate mai multe vaccinuri folosind abordări diferite, ceea ce este o realizare pentru o boală atât de recentă.

Mai multe companii de specialitate au anunțat că pun la punct un vaccin împotriva Covid-19. Aceste vaccinuri diferite nu sunt toate în același stadiu de dezvoltare.

Unele sunt încă în studii clinice, pe când altele sunt gata să fie inoculate pe scară largă. Considerații, altele decât cele medicale,  sunt în joc în acest caz care are o dimensiune geopolitică (a se vedea financiară).

Căutarea unui remediu care ar putea învinge Covid-19 a dus și la apariția spionajului industrial prin tentative de intruziune în rețelele de calculatoare ale laboratoarelor și centrelor de cercetare.

În plus, anunțurile privind progresul vaccinurilor, precum și eficacitatea acestora au alimentat o cursă  între ruși, chinezi, americani și europeni.

Oamenii de știință, dacă sunt încântați de progresele care sunt raportate în mod regulat, solicită  însă prudență . În Statele Unite, medicii și-au exprimat îngrijorările despre posibilele efecte secundare ale acestor vaccinuri, la o întâlnire recentă cu consilierii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor  (CDC), scrie Opex 360.

Rezultate încurajatoare, dar...

Oricum, la 11 august, președintele rus Vladimir Putin a anunțat validarea vaccinului Sputnik V, care va fi disponibil chiar și luna următoare pentru anumite categorii ale populației ruse. Un „efect de anunț politic” pentru mulți cercetători.

„Știm că ei (rușii)  probabil au început câteva studii clinice pe oameni cu puțin timp în urmă. Dar ei nu au făcut pasul esențial, care este de a efectua un studiu clinic pe un număr mare de voluntari ”, a comentat  profesorul Alain Fischer, imunolog la spitalul Necker și cercetător la Institutul Imagine-Inserm din Paris.

Cu toate acestea, o lună mai târziu, Institutul de Cercetări Gamaleia, care a lucrat pe adenovirusuri timp de 25 de ani, a publicat rezultatele fazelor 1 și 2 ale testului ale studiului clinic al vaccinului Sputnik V în coloanele prestigioasei reviste The Lancet.

Astfel, s-ar părea că vaccinul ar stimula un răspuns iminent puternic, fără efecte secundare majore. Rezultate încurajatoare, deci, dar care trebuie relativizate dacă se privește la numărul mic de voluntari pentru aceste teste.

„Dar, în ciuda acestor rezultate încurajatoare și a optimismului afișat de cercetătorii ruși, nu este încă sigur că acest vaccin ar fi într-adevăr protector împotriva virusului sau sigur pentru sănătatea celor vaccinați. În plus, unii experți își arată îngrijorarea cu privire la datele prezentate în articol, suspectând o posibilă manipulare a rezultatelor ”, a rezumat Science & Avenir.

Ministrul Apărării, vaccinat cu Sputnik V

La 9 noiembrie, când americanii de la Pfizer-BioNTech tocmai anunțaseră  că vaccinul lor este efficient în proporție de 90%, Moscova a răspuns imediat susținând că rata de eficacitate a vaccinului SputnikV a fost de 92%.

„Utilizarea vaccinului și rezultatele studiilor clinice demonstrează că este o soluție eficientă pentru a opri răspândirea infecției cu coronavirus, un instrument preventiv de îngrijire a sănătății și.

Dar fără a-și baza afirmațiile pe vreo publicație științifică, în timp ce studiile de fază 3 (care implică mai mult de 40.000 de voluntari) sunt încă în desfășurare .

Însă oficialii ruși sunt siguri de ce fac. Până la punctul în care, vineri, Moscova a anunțat că a început o campanie de vaccinare în rândul militarilor,  ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, anunțând că s-a vaccinat cu Sputnik-V.

„Până în prezent, peste 2.500 de soldați au fost vaccinați, iar numărul acestora ar trebui să ajungă la 80.000 până la sfârșitul anului”, a declarat Ministerul Apărării din Rusia.

„În total, peste 400.000 de soldați trebuie vaccinați ca parte a acestei campanii de vaccinare lansată în conformitate cu ordinul președintelui Vladimir Poutin”, a adăugat ministerul.

În plus, alți 500 de militari participă în prezent la un proces de tratament pe bază de plasmă a pacienților vindecați de Covid-19.

Acest tratament ar fi „demonstrat eficacitatea sa în formele severe ale bolii”, asigură  Moscova.

Efectivele  forțelor armate din Rusia se ridică la puțin peste un milion de soldați (mai exact 1.013.628, conform unui decret semnat în 2017 de Putin).

Și asta, fără a număra recruții și personalul civil. Atunci, de ce vor fi vaccinați doar 400.000?  Dar ceilalți? Se pune întrebarea ce unități vor fi vizate de această campanie de vaccinare.

Pentru moment, Rusia este a patra țară în ceea ce privește numărul de contaminări cauzate de SARS-Cov-2, în spatele Statelor Unite, Indiei și Braziliei.

Vineri, Rusia a înregistrat un număr record de 27.543 de cazuri detectate și 496 de decese în 24 de ore. Aceasta reprezintă un total de 2.215.533 cazuri de coronavirus și 38.558 de decese de la începutul epidemiei.