Covid-19 și eșecul serviciilor de informații în misiunea de informare a liderilor
- Ovidiu Drugă
- 22 mai 2020, 09:39
Cât de bine i-au făcut treaba serviciile secrete? E o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toții, având în vedere că mai toate țările lumii au fost luate prin surprindere. Presa turcă, profitând de faptul că are libertatea de a spune adevărul, firește, dacă acesta servește interesele lui Erdogan, aduce în discuție lucruri interesante. Iată ce notează ziarul Milliyet, care i-a solicitat un interviu fostului director adjunct al Serviciului Turc de Informații!
“Toate țările, inclusiv marile puteri, au o lecție de învățat din criza Covid-19 în ceea ce privește lumea informațiilor.
Pentru că serviciile de informații, cunoscute a fi extrem de active în domenii precum securitatea, manipularea, tentativele de a controla o țară din interior, au fost mediocre în ceea ce privește informarea în privința coronavirusului, evaluarea amenințării și avertizarea liderilor în privința seriozității situației.
Da, au apărut știri că serviciul american de informații CIA a pregătit un raport și a avertizat în legătură cu pandemia generată de virusul apărut în China, iar președintele Trump nu a luat în serios raportul, dar cam atât.
Nu au existat dezmințiri legate de aceste informații apărute, nu s-au mai auzit alte detalii.
Acuzațiile formulate de serviciile americane de informații potrivit cărora China organizează atacuri informatice și încearcă să fure date sensibile din laboratoarele care caută un vaccin și tratamente pentru coronavirus sunt doar un exemplu de dezinformare și control al percepției", a spus Cevat Öne, fostul director adjunct al Serviciului turc de Informații.
Din acest motiv, în aceste zile în care lumea începe să treacă la o “nouă ordine normală”, au început să apară și în interiorul serviciilor de informații discuții pe marginea sistemului.
Fostul director adjunct al MIT (Serviciul Turc de Informații – n.red.) Cevat Öneş explică motivul: “În general informațiile sunt evaluate doar în cadrul abordării înguste a securității.
Este ca o abordare din filmele de la Hollywood, cu accent pe lupta între spioni, operațiuni secrete, combaterea terorismului sau a altor activități distructive.
Numai că munca în domeniul informațiilor este o meserie care nu doar ajută la menținerea securității fundamentale a unui stat sau a unei societăți, ci în același timp se ocupă de toate domeniile în care pot apărea riscuri, de la economie la sănătate, de la politică internă la politică externă și viață socială.
Fiind informate rapid despre vulnerabilitățile din toate sistemele, evaluând aceste probleme, serviciile îi ajută pe decidenți să genereze politici. Așa trebuie să fie însă în zilele noastre, această funcție este diferită pentru fiecare țară.