Covid-19. Bulgaria trimite medici pensionari în prima linie

epa08351957 Health workers place a ventilated patient in prone position in the intensive care unit of COVID-19 patients at Santa Maria Hospital, in Lisbon, Portugal, 06 April 2020 (Issued 09 April 2020). Portugal is under state of emergency until 17 April 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/MARIO CRUZ ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Un medic pentru 55 de pacienți grav bolnavi: la spitalul bulgar din Șumen, personalul de asistență medicală este neajutorat în fața pandemiei, într-o regiune în care aproape jumătate dintre practicieni ating vârsta pensionării.

Această unitate este cea mai saturată din țară și „situația este critică”, mărturisește directorul spitalului, Dimităr Kostov, copleșit de afluxul de pacienți cu coronavirus din 12 octombrie: „230 pentru un spital nu atât de mare”.

„Pur și simplu cădem din cauza epuizării fizice și morale”, declară șefa secției de epidemiologie, Albena Kostova, care mai are puterea să meargă în pas alert pe holurile spitalului, repezindu-se la sunetul strident al alarmelor.

Pacienții ei rămân feriți de priviri. „Nu mai există spațiu liber, am rămas fără oxigen”, își face griji un alt doctor.

Cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, Bulgaria fost relativ scutită în primavera de furia Covid-19, dar numărul infectărilor a crescut în toamnă, dezvăluind un sistem de sănătate șubred, care se apropie de colaps, scrie Le Point.

Pentru că, și aici, mulți tineri au plecat în Occident: potrivit Uniunii Medicilor, opt absolvenți din zece aleg să părăsească Bulgaria, mișcare care s-a accelerat după intrarea țării în UE,  în 2007.

Ca urmare, 52% dintre medici au peste 55 de ani, potrivit statisticilor oficiale.

În regiunea Șumen (nord-est), problema este flagrantă: „sistemul se epuizează”, recunoaște Krassimir Simeonov, șeful colegiului regional profesional care a pierdut o treime din membrii săi din 2000.

În absența unor salarii convenabile și a pensiilor decente, profesioniștii din domeniul sănătății continuă să se lupte cu munca lor mult după vârsta de la care ar fi trebuit să fie pensionari.

„Un medic începe la 840 leva pe lună (420 euro) și o asistentă medicală la 600-700 leva (300-350 euro)”, specifică Rumiana Nanovska, directorul spitalului municipal din Loveci (nord) care se afla deja la marginea falimentului înaintea pandemiei Covid-19.

Confruntat cu criza sanitară, guvernul promite prime atractive pentru a face ca oamenii să uite riscurile în care se implică profesional: cel puțin 25 de sanitari, din care opt în noiembrie, au murit de la începutul epidemiei.

Cu un curaj exemplar, singurul epidemiolog de la spitalul Dupnița (vest) luptă cu pandemia, în ciuda faptului că are de 81 de ani.

Mai la sud, o întreagă familie a fost decimate de virusul SARS-CoV-2: tatăl era medic generalist, mama era infirmieră iar fiul loc era cardiolog. Au murit cu toții în câteva zile, în septembrie.

În aceeași regiune, singurul anestezist-resuscitator al unei instituții, poreclit „omul spitalului”, a cedat recent bolii.

Speriați de aceste decese , medicii și sanitarii din orașul Preslav, cu toții având vârste de peste 65 de ani, au demisionat în bloc de îndată ce s-a deschis o unitate dedicată gestionării pandemiei. Bolnavii au fost transferați la spitalul din Șumen.

În general, Bulgaria este afectată de  îmbătrânirea populației iar țara se depopulează dramatic, o combinație între o rată ridicată a emigrației și recordul de mortalitate în Uniunea Europeană.

De asemenea, sistemul medical suferă de un dezechilibru între diferitele specialități.

Există astfel prea puțini medici generaliști - de două ori mai puțini decât media europeană - și chiar mai puțini anesteziști, epidemiologi și pneumologi: o penurie care se simte în mod clar în fața coronavirusului.

Dimpotrivă, medicii stomatologi, independenți și bine plătiți, sunt printre cei mai numeroși din Vechiul Continent.

La acestea se adaugă un management lax al crizei sanitare de către un guvern foarte contestat iar protestele anticorupție se succed în capitala Sofia.

„Există un pilot în avion?”, se întreabă presa bulgară, în timp ce vehiculele poliției - și poate curând taxiurile - au trebuit transformate în ambulanțe.

„Sistemul sanitar din Bulgaria se află în grav deficit”, a rezumat un tânăr doctor, Dimitar Lundt, oftând în fața camerelor. A fost ultima lui zi în Bulgaria. A doua zi a plecat să practice medicina la Stuttgart.