Confruntat cu criza sanitară, guvernul promite prime atractive pentru a face ca oamenii să uite riscurile în care se implică profesional: cel puțin 25 de sanitari, din care opt în noiembrie, au murit de la începutul epidemiei.

Cu un curaj exemplar, singurul epidemiolog de la spitalul Dupnița (vest) luptă cu pandemia, în ciuda faptului că are de 81 de ani.

Mai la sud, o întreagă familie a fost decimate de virusul SARS-CoV-2: tatăl era medic generalist, mama era infirmieră iar fiul loc era cardiolog. Au murit cu toții în câteva zile, în septembrie.

În aceeași regiune, singurul anestezist-resuscitator al unei instituții, poreclit „omul spitalului”, a cedat recent bolii.

Speriați de aceste decese , medicii și sanitarii din orașul Preslav, cu toții având vârste de peste 65 de ani, au demisionat în bloc de îndată ce s-a deschis o unitate dedicată gestionării pandemiei. Bolnavii au fost transferați la spitalul din Șumen.

În general, Bulgaria este afectată de  îmbătrânirea populației iar țara se depopulează dramatic, o combinație între o rată ridicată a emigrației și recordul de mortalitate în Uniunea Europeană.

De asemenea, sistemul medical suferă de un dezechilibru între diferitele specialități.

Există astfel prea puțini medici generaliști – de două ori mai puțini decât media europeană – și chiar mai puțini anesteziști, epidemiologi și pneumologi: o penurie care se simte în mod clar în fața coronavirusului.

Dimpotrivă, medicii stomatologi, independenți și bine plătiți, sunt printre cei mai numeroși din Vechiul Continent.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE