COURRIER INTERNATONAL: Virus: Roma recunoaște o funcționare defectuoasă; miniștri europeni la Roma

COURRIER INTERNATONAL: Virus: Roma recunoaște o funcționare defectuoasă; miniștri europeni la Roma

Prim-ministrul Giuseppe Conti a recunoscut o funcționare defectuoasă într-un spital local, care a favorizat răspândirea noului coronavirus în Italia, ţară care gazduieşte marți o reuniune a miniștrilor sănătății din țările vecine pentru a adopta reguli comune.

Dl Conte a acuzat gestionarea “nu pe deplin adecvată” dintr-un “spital” pentru a explica o răspândire spectaculoasă începând de vineri a virusului în Italia, țara europeană cea mai afectată, cu 229 de cazuri din care 7 decese, și a treia din lume după Coreea de Sud și China.

“Acum știm, a fost o gestionare la nivelul unei structuri spitalicești nu pe deplin adecvată potrivit protocoalelor de prevenție recomandate în asemenea cazuri și aceasta a contribuit cu siguranță la răspândire”, a regretat el pe canalul public Rai Uno.

Principalul focar al epidemiei a fost identificat la Codogno, aproape de Lodi, la 60 km sud de Milano. În această localitate de 15.000 de locuitori a fost spitalizat, miercurea trecută, Mattia, un cadru de conducere de 38 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

El este considerat “pacientul 1”, de la care  decurg multe cazuri înregistrate în Lombardia (nord-vest), regiunea cea mai afectată de virus, cu 172 de cazuri detectate dintr-un total de 229.

Potrivit media, în afară de soția lui însărcinată în opt luni și alte rude, mai mulți medici care l-au examinat au fost infectați, ca și asistente medicale, infirmieri, pacienți și anturajul lor.

Deoarece sănătatea în Italia este de competența regiunilor, șeful guvernului a decis să-i convoace marți dimineață pe toți președinții de regiuni în vederea unei mai bune coordonări și evitării de “inițiative autonome”.

În paralel, miniștrii sănătății din Franța, Elveția, Austria, Slovenia, Croația, vecine ale Italiei, ca și din Germania și Uniunea Europeană se vor întâlni după-amiază la Roma pentru a încerca să definească “linii de acțiune comune” în fața epidemiei, în situația în care țările europene au acționat până acum individual. O echipă a OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a sosit de asemenea la Roma.

Franța a emis o serie de recomandări pentru persoanele care se întorc din cele două regiuni italiene cele mai afectate de noul coronavirus, Lombardia și Veneto, cerându-le să evite “să iasă din casă dacă nu este neapărat necesar”.

Aceste recomandări guvernamentale se referă la cele 14 zile de după întoarcere (durata considerată suficientă pentru a acoperi perioada de incubație a virusului).

Epidemia de coronavirus “este la porțile noastre”, a avertizat marți ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, înainte de a pleca spre Roma. “Nu închizi granițele, deoarece nu ar avea niciun sens”, a adăugat el.

"Misiune imposibilă"

Și Londra a cerut cetățenilor săi care se întorc din aceste zone să rămână izolați acasă, să evite orice contact cu alte persoane și să se anunțe la serviciile de sănătate.

Reuniunea de la Roma urmează să înceapă la ora 16:00 ora locala (ora 15:00 GMT).

În ciuda brustei creșteri a numărului de cazuri începând de vineri, de la 6 la aproape 230 în patru zile, numărul cazurilor de contaminare s-a stabilizat luni în Italia. A fost creat un cordon sanitar în jurul a 11 localități din nord, care numără 52.000 de locuitori. Locurile publice au fost închise, în afara supermarketurilor și farmaciilor de seviciu.

Regiunile cele mai afectate sunt Lombardia, vecină cu Elveția, și Veneto, având granița cu Slovenia. Dar sunt afectate și Piemont, care se învecinează cu Franța, și Tirolul de Sud, care este la granița cu Austria.

Din precauție, toate excursiile școlare sunt suspendate în interiorul și în exteriorul peninsulei, ca și activitățile legate de programul Erasmus (program de schimburi de studenți europeni).

Răspândirea coronavirusului a determinat mai multe federații sportive italiene să-și dea peste cap programul. Meciurile din Liga Europa și din campionatul Italiei se vor ține fără spectatori.

Un cinematograf italian din două este închis, iar producția următorului episod din ”Misiune imposibilă”, cu actorul american Tom Cruise în rol principal, a fost întreruptă în Italia, unde erau programate trei săptămâni de filmări la Veneția.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu - RADOR