Judecătoarea COȚOFANĂ, acuzații de DEZINFORMARE la adresa DECANULUI Baroului ARAD. Lupta dintre cei doi continuă pe toate fronturile

Judecătoarea COȚOFANĂ, acuzații de DEZINFORMARE la adresa DECANULUI Baroului ARAD. Lupta dintre cei doi continuă pe toate fronturile

Lavinia Coțofană, judecătoarea din Arad exclusă din magistratură prin decret prezidențial la data de 29 noiembrie 2017, îl acuză pe prof. dr. Cristian Alunaru, decanul Baroului Arad de dezinformarea Comisiei Permanente a UNBR.

Fosta magistrată a trimis către Uniunea Națională a Barourilor din România o solicitare prin care cere revocarea Deciziei nr. 287 din 20.01.2018 prin care se admitea cererea de apărare profesională a prof. dr. avocat Cristian Alunaru. Coțofană îl acuză pe Alunaru de dezinformarea Comisiei Permanente, conform solicitării obținute de EVZ.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Contrar celor susținute, domnul Alunaru Cristian este urmărit penal in personam pentru săvârșirea mai multor infracțiuni împotriva subsemnatei, inclusiv mărturie mincinoasă, în dosarul penal nr. 697/P/2017 instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Domnia sa a dobândit calitatea de suspect încă de la începutul anului 2017, astfel cum rezultă din adresa emisă de Ministerul Public la data de 09.02.2017”, scrie fosta judecătoare.

 

Lavinia Coțofanu susține că prof. Alunaru este conștient de faptul că informațiile prezentate de acesta în fața Comisie Permanente  sunt false, dar avocatul alege să facă acest lucru oricum.

 

Dispozițiile privind ajutorul public judiciar au fost încălcate de către Baroul Arad, Consiliul Superior al Magistraturii, constatând ulterior excluderii subsemnatei corectitudinea poziției mele, faptul că situația de la Arad era singulară și ilegală, dispunând de altfel monitorizarea Judecătoriei Arad și a Tribunalului Arad, astfel cum rezultă din Hotărârea nr. 1628/24.11.2016 a Secției de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Cele reținute în cererea de apărare a reputației profesionale a subsemnatei la care face referire domnul Alunaru Cristian sunt anterioare verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară, fiind contrazise de cele constatate (aspecte reținute în Hotărârea nr. 1628 din 24.11.2016 – paginile 31, 36 și 38). Toate aceste aspecte îi sunt cunoscute de altfel domnului Decan Alunaru, dar dumnealui a ales să dezinformeze Comisia Permanentă a U.N.B.R.”, adaugă fosta magistrată.

 

Coțofanu amintește Comisiei faptul că dumneaei deține statutul de avertizor în interes public.

 

Subsemnata am calitatea de avertizor de integritate conform Legii nr. 571/2004 începând cu data de 01.02.2016, conform constatărilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții. Decizia Comisiei a fost luată cu unanimitate la data de 24.11.2017”, se arată în sesizare.

 

Referitor la acuzațiile aduse soțului fostei judecătoare, Gheorghe Coțofanu, solicitarea trimisă către UNBR critică acuzațiile aduse de decanul Alunaru în acest sens.

 

„Soțul meu nu este urmărit penal în niciun dosar și a obținut gradul de profesor universitar în 2001”, a adăugat Lavinia Coțofanu, menționând că „referitor o pretinsă implicare a mea sau a soțului meu în acțiuni de amenințare a domniei sale, fac precizarea fermă că nu avem nicio legătură”.

 

Comisia Permanentă a UNBR a apreciat că situația creată în urma excluderii lui Gheorghe Coțofană din profesia de avocat a afectat reputația profesională a lui Cristian Alunaru.

 

Începând cu anul 2016, Lavinia Coţofană, ca magistrat la Judecătoria Arad, a semnalat în repetate rânduri autorităţilor încălcarea dispoziţiilor legale privind acordarea ajutorului public judiciar. Printr-o practică populară, fonduri ale Ministerului Justiţiei acordate în vederea apărării erau deturnate de unii avocaţi, cu complicitatea judecătorilor. Pe 31 ianuarie, Instanţa supremă ia în discuţie revizuirea deciziei de excludere din magistratură a judecătoarei Lavinia Coţofană.

Fosta judecătoare a stârnit controverse în 2016, când a ieșit la iveală că a intrat în magistratură după o carieră de 11 ani în SRI.