Cotidianul austriac Die Presse, critici după respingerea aderării României la Schenghen: „Partidul European ia ostatici 26 de milioane de europeni”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cel mai mare cotidian din Austria, Die Presse, a publicat două articole de opinie în care este criticată decizia oficialilor austrieci de a respinge intrarea României și Bulgariei în Schengen. Este o decizie ce nu va reduce fluxul de imigranți, scriu jurnaliștii.

În articolul de opinie scris de Oliver Grimm, intitulat „Partidul European ia ostatici 26 de milioane de europeni”, se subliniază ideea că decizia cancelarului austriac nu aduce decât dezavantaje pentru Austria, având în vedere că țara nu are prea mulți aliați în cadrul Uniunii Europene.

Ea riscă acum să atragă un șir lung de sancțiuni din partea altor state europene, cu care ar trebui de fapt să promoveze politici comune la Bruxelles.

Presa din Austria critică decizia cancelarului austriac

„Încercarea de a rezolva o problemă prin crearea uneia noi - refuzul Austriei de a accepta aderarea Bulgariei şi României la Schengen - ilustrează lipsa de viziune în materie de politică europeană a conducerii celui mai mare dintre cele două partide de coaliţie.

Ministrul de interne şi cancelarul său (sau este invers?) au, fără îndoială, dreptate, deoarece numărul tot mai mare de migranţi ilegali care se îndreaptă dinspre graniţa turcească spre Austria, în timp ce traversează Balcanii, reprezintă o problemă serioasă. Dar cum ar putea ca soluţia să fie respingerea aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen? Aceste persoane trec deja prin cel puţin un stat membru Schengen, şi anume Ungaria”, scrie jurnalistul în articolul său de opinie.

El a susținut că este grotesc faptul că Austria a decis să pedepsească șapte milioane de bulgari, respectiv 19 milioane de români pentru incapacitatea Uniunii de a gestiona cauzele migrației masive.

Potrivit jurnalistului, principalele state prin care trec refugiații sunt Italia și Grecia, ce au un interes uşor de înţeles în a-i vedea pe refugiați părăsind rapid teritoriul naţional pentru a se deplasa în Austria, Germania, Franţa, Suedia, Olanda.

Cu toate că Austria a vrut să rezolve problema migrației, ea a adus o altă problemă și mai mare prin decizia luată.

„În schimb, apare o problemă nouă. Austria şi-aşa nu are prea mulţi aliaţi în cadrul Uniunii, după cum arată de ani de zile analizele comportamentului de vot al statelor membre în Consiliu. Acum, guvernul riscă să intre în conflict şi cu acele state membre din imediata vecinătate sud-estică a Europei cu care ar trebui să promoveze politici comune la Bruxelles”, scrie Oliver Grimm.

Austria are o politică „modestă”

Într-un alt articol de opinie publicat în Die Presse, jurnalistul Wolfgang Böhm subliniază ideea că politica Austriei este una „modestă”, iar prin blocarea extinderii spațiul de liberă circulație, țara arată „cât de unidimensional acţionează la nivelul UE - fără o abordare constructivă, fără idei şi fără comunicare”.

În articolul său, jurnalistul a făcut referire la un deja vu, vorbind despre deciziile anterioare luate de oficialii austrieci, când, la fel au blocat pentru mai multe ore decizia de extindere a blocului european cu zece noi state membre, iar apoi, când au fost integrate în UE, Austria a devenit izolată, potrivit news.ro.