Evenimentul Zilei > Actualitate > Coşul pensionarului, bucuria autorităţilor locale
Coşul pensionarului, bucuria autorităţilor locale

Coşul pensionarului, bucuria autorităţilor locale

Guvernul a aprobat propunerea UNPR privind introducerea programului "Coşul de solidaritate", prin care pensionarii cu pensii mai mici decât salariul mediu net pe economie vor primi produse alimentare la preţ redus.

Conform Hotărârii de Guvern, "coşul" ar urma să includă  făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare. Acestea ar urma să fie vândute săptămânal, la preţ redus, pensionarilor, prin grija autorităţilor locale. În schimb, cantităţile de alimente de bază care vor reveni unui pensionar în fiecare lună vor fi stabilite de către ministrul Administraţiei şi Internelor şi de către ministrul Sănătăţii.
Proiectul intră în contradicţie cu mesajul de austeritate bugetară şi reducere a cheltuielilor dat de autorităţi în ultima vreme. În luna iunie, când s-a vorbit pentru prima oară despre acest "coş", preşedintele Traian Băsescu a criticat iniţiativa, spunând că este "populistă". De altfel, în ultimele săptămâni, şeful statului a vorbit insistent despre renunţarea la politica bazată pe daruri bugetare cu iz electoral.
Consiliile judeţene au pâinea, cuţitul şi pixul
Dacă, în sine, iniţiativa poate avea efecte pozitive asupra pensionarilor, mecanismul de punere în pratică poate genera efecte nu tocmai fericite pentru bugetele comunităţilor locale. Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a dat asigurări că iniţiativa sa nu va avea costuri bugetare, pentru că achiziţionarea unor cantităţi mari de produse şi eliminarea intermediarilor vor face ca autorităţile locale să nu cheltuiască banii proprii pe produse.
Practica poate însă să arate cu totul altfel. În primul rând, de cumpărarea en-gros a produselor şi de distribuirea lor săptămânală se vor ocupa autorităţile locale, care vor înfiinţa în acest scop firme speciale, lucru ce ar putea intra în contradicţie cu imperativul reducerilor de personal şi cheltuieli din administraţia locală. Achiziţia alimentelor se va face prin licitaţii publice, fapt care, în contextul scandalurilor de tot felul generate de colaborarea dintre autorităţi locale şi firmele "de casă", deschide perspective interesante, dar nu pentru pensionari.
"Coşul" poate să conţină pe lângă zahăr, ulei etc. şi alte alimente a căror listă o va alcătui fiecare consiliu judeţean în parte. Tot consiliile judeţene vor stabili modul de identificare a beneficiarilor hotărârii. În acest fel, pensionarii, electorat conştiincios, vor fi conştienţi de la cine primesc alimente la preţ redus, fapt pe care şefii de CJ sau primarii de toate culorile politice vor avea ocazia să-l exploateze în folosul lor în condiţii de campanie electorală.
Gabriel Oprea este optimist

Preşedintele UNPR crede însă că programul iniţiat de el nu va da greş. După adoptarea deciziei, el a declarat că aceasta reprezintă prima mare iniţiativă a UNPR devenită realitate şi şi-a manifestat speranţa ca în această toamnă să poată să intre în vigoare şi taxa pe averile mari. "Iniţiativa noastră este una viabilă, utilă şi eficientă şi sperăm să devină un reper în activitatea de protecţie socială şi să fie continuată şi de următoarele guverne", a spus Oprea.
El a arătat că în România ponderea cheltuielilor alimentare în coşul de consum al unui pensionar este extem de ridicată, ajungând până la 60% şi că 5,1 milioane de pensionari sunt nevoiţi să-şi împartă pensia până la ultimul leu pentru medicamente şi utilităţi. Oprea a precizat că UNPR va urmări îndeaproape modul în care va funcţiona programul, fiind implicaţi toţi primarii acestei formaţiuni politice şi a spus că acesta nu permite erori.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News