Costurile unui război cu Iranul! Piaţa mondială a petrolului şi economia ar intra în recesiune

Tensiunile cresc în Golful Persic în urma capturării navei britanice de către pasdaranii iranieni. Acesta este un episod care are loc pe o linie imaginară formată dintr-o escaladare continuă a tensiunilor între Republica Islamică Iran şi lumea anglo-americană, în special Statele Unite şi Marea Britanie.

Trupele americane din Araia Saudită

Sechestrarea petrolierului britanic, din cauza unor presupuse nerespectări a ordinelor date de Garda de Coastă iraniană, se adaugă recentei confiscări a navei Riah din Emiratele Arabe Unite. În acest caz a fost vorba de contrabandă cu petrol. Mai este o navă iraniană, Grace 1, aflată în stare de arest, sub jurisdicţia micului Gibraltar. Încălcarea sancţiunilor UE împotriva Siriei, este o adevărată intrigă internaţională care pare să se complice în fiecare zi.

Într-adevăr, cele mai recente ştiri ne indică o primă desfăşurare a trupelor americane din Arabia Saudită, principalul partener militar şi economic al SUA din regiune. Războiul rămâne, aşadar, una dintre ipotezele viabile, dar care nu este încă sigură. Dar ce ar  putea aduce un conflict armat în regiune? Potrivit unui raport recent al Bloomberg, criza iraniană, dacă s-ar materializa în război, ar avea repercusiuni importante, în special pe piaţa mondială a petrolului.

Totul trece prin strâmtoarea Hormuz

''Un conflict lung în Golful Persic, ar putea deschide calea pentru Statele Unite, dar şi economia globală spre recesiune şi, de asemenea, va accelera tendinţa globală de a abandona combustibilii fosili''. Astfel sună introducerea comunicatului Bloomnerg. O predicţie care ar putea părea tragică, mai ales că portalul informaţional a abordat unul din cei mai importanţi experţi din industria petrolieră, pentru a avea o idee mai clară despre posibilele consecinţe ale unui conflict în Iran.

 Într-adevăr, punctul central al problemei se referă la Strâmtoarea Hormuz, acea parte a mării care separă Emiratele Arabe Unite de sudul Iranului şi unde, printre altele, a avut loc confiscarea recentă a petrolierului britanic. În eventualitatea unui conflict, Teheranul ar avea de ales: să închidă strâmtoarea definitiv pentru navele străine şi astfel să declanşeze represalii ale statelor europene, sau să lase trecerea deschisă cu riscul de a nu putea controla orice infiltrare a navelor americane. În acest caz, Iranul este subiectul cel mai expus la riscuri.

Un şoc energetic fără precedent

Scenariul este diferit dacă privim preţul petrolului. În cazul unui ''conflict regional'', care implică Iranul, Arabia Saudită şi Emiratele, preţul ar putea creşte la 150 dolari pe baril, provocând un şoc egal cu al unui război de tipul Yom Kipur (Iom Kipur (יום כפור yom kippùr, Ziua ispăşirii) - este cea mai însemnată dintre cele trei mari Sărbători evreieşti. Este o sărbătoare deosebit de sobră şi austeră, care cuprinde un post absolut de 25 de ore care marchează ziua ispăşirii). Acest lucru ar fi factorul care, porivit Bloomberg, ar putea accelera chiar abandonarea combustibililor fosili. O tendinţă care în curând va fi îmbrăţişată de state precum India, Japonia şi Coreea de Sud, principalii importatori de petrol din zona Golfului Persic.
În special India, importă 2/3 din nevoile proprii de energie, iar o creştere bruscă a preţurilor are avea repercusiuni importante asupra economiei naţionale. Chiar înainte de a reprezenta un conflict militar, escladarea tensiunilor în Iran este un joc de şah etern. Toţi actorii implicaţi sunt conştienţi de riscurile pe care le-ar aduce o acţiune imprudentă  şi vor fi pregătiţi să cântărească problema privind costurile şi bneficiile, este opinia editorialistului Michele Crudelini.