Costurile unui război cu Iranul! Piaţa mondială a petrolului şi economia ar intra în recesiune
- Antonia Hendrik
- 21 iulie 2019, 12:40
Tensiunile cresc în Golful Persic în urma capturării navei britanice de către pasdaranii iranieni. Acesta este un episod care are loc pe o linie imaginară formată dintr-o escaladare continuă a tensiunilor între Republica Islamică Iran şi lumea anglo-americană, în special Statele Unite şi Marea Britanie.
Trupele americane din Araia Saudită
Sechestrarea petrolierului britanic, din cauza unor presupuse nerespectări a ordinelor date de Garda de Coastă iraniană, se adaugă recentei confiscări a navei Riah din Emiratele Arabe Unite. În acest caz a fost vorba de contrabandă cu petrol. Mai este o navă iraniană, Grace 1, aflată în stare de arest, sub jurisdicţia micului Gibraltar. Încălcarea sancţiunilor UE împotriva Siriei, este o adevărată intrigă internaţională care pare să se complice în fiecare zi.
Într-adevăr, cele mai recente ştiri ne indică o primă desfăşurare a trupelor americane din Arabia Saudită, principalul partener militar şi economic al SUA din regiune. Războiul rămâne, aşadar, una dintre ipotezele viabile, dar care nu este încă sigură. Dar ce ar putea aduce un conflict armat în regiune? Potrivit unui raport recent al Bloomberg, criza iraniană, dacă s-ar materializa în război, ar avea repercusiuni importante, în special pe piaţa mondială a petrolului.
Totul trece prin strâmtoarea Hormuz
Într-adevăr, punctul central al problemei se referă la Strâmtoarea Hormuz, acea parte a mării care separă Emiratele Arabe Unite de sudul Iranului şi unde, printre altele, a avut loc confiscarea recentă a petrolierului britanic. În eventualitatea unui conflict, Teheranul ar avea de ales: să închidă strâmtoarea definitiv pentru navele străine şi astfel să declanşeze represalii ale statelor europene, sau să lase trecerea deschisă cu riscul de a nu putea controla orice infiltrare a navelor americane. În acest caz, Iranul este subiectul cel mai expus la riscuri.
Un şoc energetic fără precedent