Coșmarul prin care trec românii de la graniță. Războiul nu-i mai lasă să doarmă

Coșmarul prin care trec românii de la graniță. Războiul nu-i mai lasă să doarmă Sursa foto: Arhiva EVZ

Coșmarul prin care trec românii de la graniță din cauza atacurilor Rusiei la Izmail. Localnicii au vorbit pentru Reuters despre viaţa pe care o trăiesc zi şi noapte din cauza atacurilor ruseşti.

Coșmarul prin care trec românii de la graniță din cauza atacurilor Rusiei la Izmail. Atacurile ruşilor au zdruncinat ferestrele din satul românesc relatează Reuters. În timp ce pescuia, marţi, pe malul românesc al Dunării, apicultorul Gabi Popescu a putut vedea barje care încărcau cereale.

În portul fluvial ucrainean Izmail. La o zi după ce Rusia a lansase în cursul nopţii al treilea său atac împotriva infrastructurii portuare.  Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc de frontieră Plauru, de peste fluviu, iar remorca lui Popescu s-a zguduit.

Coșmarul prin care trec românii de la graniță: Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice

În Plauru, puţinii locuitori rămaşi pot auzi sirenele de bombardament care sună în Izmail de mai multe ori pe săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice” a declarat Gabi Popescu, care de şase ani îşi aduce stupii din centrul României la Plauru. „Le ignorăm în timpul zilei, dar ni se strânge inima atunci când sună noaptea”, a declarat Daniela Tănase, o localnică.

În ciuda asigurărilor guvernamentale că România este protejată de apartenența sa la NATO, Gabi Popescu nu este prea încurajat.

„Vreau să spun că nu mă simt în siguranţă aici. Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă”, a declarat el pentru Reuters.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Sursa foto: Facebook

Coșmarul prin care trec românii de la graniță

Ucraina a declarat luni că drone ruseşti rătăcite au detonat pe teritoriul României, dar Bucureştiul a negat cu tărie. Însă atacurile asupra porturilor fluviale din Ucraina, la doar câteva sute de metri de graniţa cu România, au crescut riscurile de securitate pentru NATO, care are un angajament de apărare colectivă, notează Reuters.

Ucraina a raportat de mai multe ori în cursul războiului că arme ruseşti au survolat sau s-au prăbuşit peste ţări vecine, inclusiv membri NATO. În cel mai dramatic incident, două persoane au fost ucise în Polonia de o rachetă care a căzut în apropierea graniţei, în noiembrie anul trecut. Polonia şi aliaţii din NATO au declarat ulterior că a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care şi-a ratat ţinta.

Fluviul Dunărea este acum principala cale de ieşire a Ucrainei pentru cereale, după ce accesul la propriile porturi de la Marea Neagră a fost blocat odată cu ieşirea Rusiei, la mijlocul lunii iulie, din acordul care asigura un coridor de trecere sigură pentru nave, acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia. De atunci, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile fluviale ucrainene Izmail şi Reni.