Corupție la supra-preț

Corupție la supra-prețSursă: arhiva EvZ

Cangrena a plesnit și puroiul i-a mânjit de sus până jos. Bâlbâiți, nervoși dar și speriați, abia ieri politicienii, de la premier până la miniștri, șefi de partide și parlamentari au recunoscut public ceea ce românii și presa strigă de luni de zile: criza ucigașă a facturilor la energie miroase a corupție.

Și ea va răpune de la economia mare până la bietul consumator casnic.

Au știut dar nu le-a păsat. Întorceau capul agasați de insistența pe subiectul criza facturilor. Toți! Toți politicienii, fie ei de la Putere sau de la Opoziție.

Rar s-a mai văzut o așa frăție a tuturor politicienilor contra românilor.

Ce i-a făcut pe politicieni să reacționeze în sfârșit? Campaniile insistente ale câtorva redacții care au adus la suprafață groaza! Groaza celor trăzniți de facturile de mii, zeci ba chiar și sute de mii de lei primite în ultimul timp.

De la pensionari singuri până la familii, de la azile pentru vârstnici sau pentru orfani până la școli, spitale, instituții sau mari companii care au început să-și închidă afacerile.

Frica de furia publicului i-a scos în sfârșit din bârlogul nesimțirii pe politicieni.

„Am discutat astăzi cu președintele Consiliului Concurenței vizavi de un posibil cartel pe prețuri pentru că mi se pare, la un moment dat, că prea sunt prețurile… așa! I-am spus situația, ceea ce cred eu”.

„O să solicităm și noi Consiliului Concurenței să vedem dacă furnizorii (de energie n.a.) nu cumva au făcut un cartel împreună. (...) Să vedem dacă nu cumva, într-un cartel, furnizorii au mărit prețurile” a recunoscut abia ieri ticăloșia crizei ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu  la Dcnews.

Popular, cartel înseamnă mafie.

Academic, cartel înseamnă o uniune monopolistă în care mai multe întreprinderi din aceeași ramură de producție încheie o convenție stabilind prețurile, condițiile de vânzare, termenele de plată, etc, în vederea eliminării concurenței. Adică, acapararea ostilă a pieței.

Este pentru prima dată când ministrul Virgil Popescu nu mai poate fi contrazis. Definiția sa, “cartel”, este definitorie. Spune tot.

Întrebarea este, până acum nu a știut? De ce a tratat cu indolență așa-zisa liberalizare a pieței energiei despre care specialiștii în domeniu au avertizat de luni de zile că este o făcătură cu instincte ucigașe?

Greu de crezut că ministrul este un novice în domeniu. Dimpotrivă!

Au trebuit să apară titluri de presă de tip “Un om a făcut infarct când și-a citit factura” sau “Mii de firme se închid pentru că nu au bani pentru plata facturilor” pentru ca decidenții politici să reacționeze?

Că situația este gravă a demonstrat-o joi seara și președintele PNL, Florin Cîțu. A ieșit din colivia aurită a politicii direct în studioul Antena 3 de unde a recunoscut indolența și corupția statului și a jucătorilor din piața energiei.

"Problema este dacă toţi actorii pieţei joacă după regulile pieţei. S-ar putea să fie unii acolo - şi ăsta este rolul ANRE - care nu joacă după regulile pieţei şi încearcă, în această situaţie complicată, să profite. Aceia trebuie penalizaţi.”

“Eu aş merge până acolo încât a le lua licenţa, dacă găsim astfel de companii care au profitat de o situaţie mai dificilă să facă profituri pe care nu le-ar fi meritat. Aici, să ştiţi că au o problemă şi companiile de stat, ale noastre, pentru că 90% dintre companiile în energie sunt ale statului român.” 

Să analizăm dacă sunt cumva manageri acolo care nu au lucrat în interesul românilor şi au lucrat în interesul propriu pentru a avea un bonus mai mare la finalul anului.Toate acestea trebuie analizate şi să luăm decizii".

“Deja în decembrie aveam o situație și aveam un semnal că, într-adevăr, sunt furnizori care nu au aplicat legea 259” (legea compensării prețurilor la energie) a spus șeful PNL, Florin Cîțu.

Alt demnitar de top, altă confirmare a corupției din afacerea numită liberalizarea pieței de energie.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției i-a cerut joi Procurorului General al României să ia măsuri pentru prevenirea presupuselor infracțiuni asociate majorării facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu sau concurența neloială.

Anesteziați până ieri de disoluția în care pare că se află partidul, liberalii au început să prindă glas. Dacă nu pentru interesul românilor, măcar pentru a-și contracara partenerul de guvernare, PSD, care îi domină  imagologic.

Populiști și zâmbăreți, miniștrii și parlamentarii PSD se zbenguie prin studiourile TV promițând câte-n lună și-n soare în timp ce liberalii, năuci dar tot autosuficienți, încă mai caută ziua de mâine.

Criza facturilor le-a reamintit celor de la PNL că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este instituția aflată sub control parlamentar care trebuia să supravegheze aplicarea corectă a așa-zisei liberalizări a energiei.

Că ANRE e principala responsabilă a instaurării delirului numit criza facturilor la energie care arde tot: oameni, instituții, companii private și de stat.

Cine conduce ANRE de ani de zile? PSD!

Din acest motiv deputatul PNL Gheorghe Pecingină a cerut, tot ieri,  înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice activitatea ANRE în scandalul facturilor mărite la energie.

Președintele ANRE este Dumitru Chiriță, fost electrician, fost deputat PSD, numit de Liviu Dragnea în funcție. Chiriță nu a ieșit niciodată în public în calitate de șef al ANRE.

Alături de el la conducerea ANRE se află și pesedistul Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Așa, ca în familie.

Personajele politice care compun ANRE au bani să-și plătească facturile enorme la energie.

Șeful, Chiriță, are un salariu de 12.000 de euro pe lună iar ceilalți membri ai conducerii au venituri lunare cuprinse între 6000 și 7.500 de euro pe lună. Atunci, la ce bun să se mai agite dumnealor pe tema crizei facturilor?

Responsabile pentru  nesimțirea crudă a celor de la ANRE sunt toate partidele parlamentare. Ele nominalizează conducerea ANRE, ele o votează, ele trag la răspundere instituția. Ce-au păzit până acum? Struți?

Agitați nevoie mare să-i impresioneze cu măsuri ochioase pe românii trăzniți de criză, liderii PSD i-au propus premierului liberal Nicolae Ciucă să supra-impoziteze profitul uriaș acumulat de furnizorii de energie electrică și de gaze în anul 2021.

Doar că supra-impozitarea profitului realizat de furnizorii de energie însemnă foarte multi bani pe care îi racolează Guvernul. Bani care se vor duce, ca întotdeauna, pe plata pensiilor speciale sau pe plata salariilor celor de la ANRE.

Soluția este stoparea nebuniei facturilor la energie prin acțiuni dure ale instituțiilor de reglementare și de anchetă ale statului. Măsuri care trebuiau luate încă din vara anului 2021 când au început să apară pâș-pâș primele facturi umflate.

Acum, promisiunile făcute de premierul Ciucă privind scăderea TVA pentru energie de la 19% la 5% și compensarea contravalorii certificatelor verzi din facturi care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie au greutatea expresiei “cu o floare nu se face primăvară”.

Și ea este valabilă doar pentru cei care vor rezista până la 1 aprilie.

 

Ne puteți urmări și pe Google News