Corupție la DSP Olt. Directorul și alte două angajate, sub control judiciar. Acuzațiile din dosar
- Bianca Ion
- 1 noiembrie 2024, 12:58
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, Elena Ioniță, alături de Marinela Rodica Madan, coordonator al Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică, și de Iuliana Alina Odagiu, asistent medical, sunt puse sub control judiciar într-un dosar de corupție. Cele trei sunt cercetate pentru fapte grave precum luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual, fapte care ar fi afectat bugetul instituției. Acțiunea penală a fost inițiată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), iar acestea vor fi sub control judiciar timp de 60 de zile.
Corupție la DSP Olt. Directorul și alte două angajate, sub control judiciar
Potrivit DNA, Elena Ioniță, în calitate de director executiv al DSP Olt, ar fi comis mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, luare de mită și fals intelectual. Între 2023 și 2024, Ioniță ar fi aprobat plata unor sume către o societate comercială cu titlu de chirie pentru un imobil folosit de DSP Olt, depășind bugetul aprobat de Ministerul Sănătății. Conform anchetatorilor, suma totală a prejudiciului adus Ministerului Sănătății se ridică la 318.092 lei, ca urmare a unei ordonanțări de plată ilegale, în care Ioniță ar fi aprobat plăți de 68.058 lei în 2023 și de 250.034 lei în 2024.
Mai mult, în aprilie 2021, reprezentanta societății respective ar fi vândut părinților lui Ioniță un lot de teren într-o zonă cu potențial de dezvoltare imobiliară la un preț de 9.000 de euro, mult sub valoarea pieței, în contextul în care alte loturi similare erau vândute pentru sume între 32.000 și 35.000 de euro. În documentele notariale apare că suma ar fi fost plătită în numerar, însă nu există dovezi clare privind efectuarea acestei plăți.
Salarii necuvenite și evaziune fiscală
Pe lângă aceste acuzații, Elena Ioniță este implicată și într-un scandal de plată ilegală a salariilor. În perioada iunie 2022 – octombrie 2024, ea ar fi dispus plata salariilor pentru Iuliana Alina Odagiu, care figura ca asistent medical la DSP Olt, deși aceasta nu și-a desfășurat activitatea acolo și nu a îndeplinit vreo sarcină de serviciu. Astfel, salariul lunar a fost încasat în mod necuvenit de Odagiu, producând un prejudiciu de 138.750 lei pentru bugetul instituției. În această acțiune, Ioniță ar fi fost ajutată de Marinela Rodica Madan, care ar fi falsificat prezența lui Odagiu la serviciu, completând fișele de prezență și evaluările de performanță ale acesteia.
În același timp, Iuliana Alina Odagiu este acuzată de evaziune fiscală, deoarece ar fi desfășurat activități profesionale la salonul său de înfrumusețare, însă nu a înregistrat veniturile în documentele contabile. Pe lângă salariile încasate ilegal de la DSP, aceasta ar fi oferit lunar servicii de cosmetică Elenei Ioniță, în valoare totală de 36.670 de lei, fără a înregistra aceste câștiguri și fără a plăti impozitele aferente.
Măsurile și condițiile impuse de controlul judiciar
În perioada controlului judiciar, cele trei inculpate trebuie să respecte o serie de obligații impuse de autorități. Acestea includ prezentarea la organul de urmărire penală de fiecare dată când sunt chemate și interdicția de a părăsi teritoriul României. Totodată, Elena Ioniță și Marinela Rodica Madan nu au voie să exercite funcții de conducere în cadrul DSP Olt, iar Iuliana Alina Odagiu nu poate ocupa funcția de asistent medical la aceeași instituție.
În cazul în care aceste obligații sunt încălcate cu rea-credință, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă. Procurorii le-au adus la cunoștință inculpatelor atât calitatea procesuală, cât și acuzațiile penale, conform legislației în vigoare. În dosar sunt cercetate și alte persoane, sugerând că amploarea faptelor ar putea implica o rețea mai largă de complicități.
Aceste acuzații subliniază necesitatea unor măsuri mai stricte de monitorizare a activităților financiare în instituțiile publice și riscul ca pozițiile de conducere să fie abuzate pentru câștiguri personale. Măsurile impuse de DNA reflectă seriozitatea cu care instituția tratează aceste cazuri și intenția de a asigura transparență și legalitate în structurile de sănătate publică.