GRUIA STOICA a fost ARESTAT. REFERAT DNA: „mentalitate infracţională”, „lipsă de scrupule” şi „denaturarea mediului concurenţial”!

GRUIA STOICA a fost ARESTAT. REFERAT DNA: „mentalitate infracţională”, „lipsă de scrupule” şi „denaturarea mediului concurenţial”!

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

Update ora 16.10 Curtea de Apel Bucureşti a decis emiterea mandatului de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Gruia Stoica. Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), află joi dacă va fi arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti care judecă propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Stoica, acuzat de cumpărare de influenţă. Apărat de 6 avocaţi

Şedinţa se desfăşoară în Cameră de Consiliu, iar Gruia Stoica este apărat de şase avocaţi de prestigiu.

  • STENOGRAMELE CORUPŢIEI DE LA CFR. Gruia Stoica, către Doru Boştină: "Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean?" "Eu vă dau 3 milioane. Dar nu le ceri o dată. Ți le dau anual 1 milion… 1 milion!"

Potrivit referatului procurorilor DNA cu propunere de arestare preventivă în anchetă sunt destule probe şi indicii care arată vinovăţia lui Gruia Stoica.

  • STENOGRAMELE CORUPŢIEI DE LA CFR. SMS-ul lui Gruia Stoica pentru Relu Fenechiu: „5 minute”. „Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic!”

Astfel, pe de o parte, fapta pentru care acesta este cercetat prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani iar pe de altă parte apreciem că lăsarea acestuia în liberate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, pericol ce rezidă din următoarele elemente:

  • Mentalitatea infracţională manifestată făţiş de inculpat, denotă modul în care înţeleg să-şi folosească toate relaţiile, mai mult sau mai puţin cointeresate, pentru obţinerea unor sume de bani consistente, aspect întărit şi de cuantumul exorbitant al sumei "puse la bătaie" pentru a cumpăra "bunăvoinţa" funcţionarilor publici.
  • Denaturarea mediului concurenţial, prin încercarea de a obţine informaţii nedestinate publicităţii de la o societate de stat, pentru a-şi putea adapta oferta, astfel încât să nu există riscul câştigării licitaţiei prin oferirea unui preţ care să nu garanteze un câştig cert pentru societatea controlată de inculpatul Stoica Gruia.
  • Punctual, trebuie remarcat că, Gruia Stoica, prin grupul de firme pe care le controlează, a participat la procesul de privatizare tocmai al C.F.R. Marfă, fiind chiar declarat câştigător al procedurii organizate de Ministerul Transporturilor. Ne putem întreba cum ar fi decurs astfel de licitaţii, precum cea organizată de S.C. C.E.O. S.A., dacă inculpatul ar fi reuşit achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al C.F.R. Marfă.
  • Percepţia negativă care ar putea fi creată unor potenţiali investitori şi care, ar putea interpreta o eventuală impunitate a inculpatului drept o încurajare a unor astfel de "practici infracţionale".
  • Lipsa de scrupule a inculpatului, evidenţiată de presiunea constantă generată asupra funcţionarilor CFR Marfă şi nu numai, în scopul adjudecării în mod ilegal a unor contracte care să asigure supravieţuirea societăţilor pe care le controlează.
  • Deşi pericolul pentru ordinea publică nu se confundă cu pericolul social - ca trăsătură esenţială a infracţiunii - totuşi acestea prezintă puncte de interferenţă astfel că practica judiciară a conturat punctul de vedere majoritar că pericolul concret pentru ordinea publică se apreciază atât în raport de datele referitoare la persoana inculpatului cât şi de datele referitoare la fapte, adică natura şi gravitatea infracţiunii comise şi rezonanţa socială negativă produsă în comunitate ca urmare a săvârşirii acesteia.
  • De asemenea, susţinerea nevinovăţiei de către cei doi inculpaţi nu constituie un element determinant şi suficient pentru a nu fi luată măsura arestării preventive, aceştia beneficiind de prezumţia de nevinovăţie în virtutea art. 52 Cod procedură penală până la rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare.
  • De altfel, aşa cum Î.C.C.J. s-a pronunţat prin dec.pen.nr.4284/2009, în cursul procesului penal, forţa prezumţiei de nevinovăţie scade sau creşte în funcţie de probatoriul efectuat, ajungând în final, la stadiul de certitudine a nevinovăţiei sau, dimpotrivă, la negarea sa completă, iar art. 5 par. 1 lit. c) din C.E.D.O., condiţionează legalitatea privării de libertate de existenţa unor motive verosimile, temeinice, că s-a săvârşit sau că se va săvârşi o infracţiune sau autorul va fugi după săvârşirea unei infracţiuni.
  • Totuşi, în analiza pericolului social concret instanţa este obligată să aibă în vedere toate aspectele cauzei, observând astfel, pe lângă gravitatea faptei, riscul comiterii de noi infracţiuni, contextul social existent, unde incidenţa aceluiaşi gen de fapte este foarte importantă, pericolul concret generând şi din neliniştea societăţii încercată în urma expunerii repetate la infracţiuni similare, reacţia publicului faţă de comiterea unor astfel de fapte (C.E.D.O, Cauza Letellier vs. Franţa).
  • Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat că în circumstanţe excepţionale, prin gravitatea lor şi prin reacţia publicului la săvârşirea lor, anumite infracţiuni pot să suscite o tulburare socială de natură să justifice detenţia înainte de proces, cel puţin pentru o perioadă de timp.
  • CORUPŢIE LA CFR. Directorul CFR Marfă, implicat în dosarul lui Gruia Stoica, în comă la Spitalul Elias, după ce a făcut accident vascular cerebral!
Acuzaţiile DNA

Anchetatorii susţin că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei".

  • Gruia Stoica a fost REȚINUT în dosarul Complexului Energetic Oltenia. Omul de afaceri este urmărit PENAL pentru cumpărare de influență
Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de către Grup Feroviar Român a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Ne puteți urmări și pe Google News