Aseară, pe 23 mai, am descoperit un lucru. Rămas fără răspuns după 18 ore de la momentul inițial. O anchetă apărută pe un site care se pretinde independent și liber de presiunile mogulilor, G4 Media, a dispărut la câteva ore după ce a fost publicat.

Titlul era bombă: Ministerul Transporturilor, contracte fără licitație în starea de urgență către o firmă exclusă pentru corupție de Banca Mondială și către firma foștilor parteneri de off-shore ai medicului Adrian Streinu Cercel și omului de afaceri Cristian Burci. Ancheta dispărută era semnată Alin Ionescu, un pseudonim, dar din greșeală la finalul articolului era trecut autorul real: Alex Costache. Jurnalistul TVR extrem de apropiat de DNA, de regulă informat de procurorii cu care este partener de șpriț și care a fost implicat recent în ceea ce am denumit „Rețeaua Deontologilor”.

În locul ei tronează o caricatură de dezvăluire de tipul activiștilor de partid din vremea lui Ceaușescu: Călători surprinși fără mască de protecţie şi vagoane pline la un tren Regio Sinaia-Bucureşti, deși masca este obligatorie / CFR Călători: Păstrarea distanţei sociale ţine de nivelul de conștiință al fiecărui călător. Repet, pe siteul G4 Media.

Ce deranja în această anchetă?

Era vorba despre milioane de euro cheltuite într-un mod suspect de Ministerul Transporturilor pentru niște materiale de protecție, afacerea preferată a politicienilor și profitorilor de pe urma pandemiei de coronavirus. Sub pretextul stării de urgență sunt cheltuite zeci de milioane de euro, iar profiturile fiind uriașe. De aici și presiunile ca presa să nu scrie. Surpriza vine însă din faptul că G4 Media, un site care pretinde că luptă împotriva acestor oameni, face ca o anchetă să se dispară fără nici o explicație.

Mie îmi miroase a corupție în presă!

Iată ce scriam pe Facebook:

Cum dispar anchetele de pe siteul deontologilor… Citeam pe un agregator de știri ce a mai apărut. Deodată văd un titlul interesant.

6 hours ago
Ministerul Transporturilor, contracte fără licitație în starea de urgență către o firmă exclusă pentru corupție de Banca Mondială și către firma foștilor parteneri de off-shore ai medicului Adrian Streinu Cercel și omului de afaceri Cristian Burci.
Semnat Alin Ionescu, pseudonim.

Dau click. Nimic. Pagina dispăruse de pe G4 Media. Caut în secțiunea de anchete a G4 Media. Nimic. Dau pe Google. Îmi dă un rezultat cert. Ancheta fusese indexată. Apoi dispăruse. E clar. I-au atacat trolii Kremlinului și le-au furat ancheta. Donați pentru jurnalism independent, ne îndeamnă G4 Media. Bine că nu iau bani de la Guvern, că dispăreau toate…

Era ștearsă de pe siteul G4 Media, de pe pagina de Facebook a G4 Media, iar la câteva minute după ce un cititor semnala că a rămas în cache, dispărea și de acolo.

Din nefericire pentru ei, siteul Știri pe Surse a preluat-o aproape integral. Așa că vă învit să o citiți în continuare. 

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE