LA STAMPA (Italia). Cel mai recent raport vorbește despre 1.016 decese și peste 37.000 de infecții cu coronavirus doar în China. Epidemia nu se oprește. Luni, peste 100 de oameni au murit, mai mulţi decât în ziua precedentă, când au fost 97 de victime. Comisia Națională Chineză de Sănătate a specificat că 103 din cele 109 de victime de ieri au fost înregistrate în provincia Hubei, un focar al virusului. Numărul de infectări a crescut, însă, la 37.626.
Doi înalți funcţionari din provincie au fost concediați și înlocuiți de un funcţionar guvernamental chinez. Este vorba despre Zhang Jin, secretar al Comisiei de sănătate din provincie, și de Liu Yingzi, directorul aceleiași comisii. Locul lor va fi luat de Wang Hesheng, director adjunct al Comisiei Naționale de Sănătate, care va ocupa ambele roluri. Schimbarea de la conducere, potrivit Partidului Comunist Chinez, va ajuta la consolidarea luptei împotriva epidemiei.
Între timp, noi temeri provin dintr-un studiu care a arătat că perioada de incubație poate ajunge în unele cazuri chiar și la 24 de zile, prelungind astfel studiile anterioare care vorbeau de două săptămâni. În plus, febra, considerată până acum una dintre primele simptome, în realitate s-ar manifesta doar la 43,8% dintre pacienți la momentul primei vizite, în timp ce procentul ar crește la 87,9% după spitalizare.
Studiul este semnat de 37 de cercetători din spitale chineze și școli medicale. Printre semnături se numără și celebrul epidemiolog Zhong Nanshan, cunoscut pentru angajamentul său în timpul epidemiei SARS, în 2002-2003.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.099 de pacienți cu infecție cu coronavirus diagnosticați până pe 29 ianuarie în 552 de spitale din 31 de regiuni din China. Vârsta medie a pacienților este de 47 de ani, iar 41,9% sunt femei. 26% nu au fost niciodată în Wuhan, epicentrul epidemiei. Perioada medie de incubație a virusului a fost de trei zile și nu de 5,2 zile, așa cum s-a stabilit în investigațiile anterioare, deși în unele cazuri a ajuns la 24 de zile. (RADOR)