Coronavirus mai dă o lovitură lumii. Mai putem scăpa de virus?

O nouă veste, una foarte prostă, vine din partea medicilor care au descoperit o parte necunoscută a efectelor coronavirusului.

Este vorba despre aspergiloza pulmonară. Aceasta este o complicație recent descoperită a coronavirusului. În ciuda faptului că, până acum, era asociată doar cu pacienții imunocompromiși sau imunosupresați, este din ce în ce mai întâlnită la pacienții intubați, tratați cu corticosteroizi, care prezintă forme severe ale coronavirusului.
În ultima perioadă, aspergiloza pulmonară a fost identificată la nivel global, inclusiv la pacienții sănătoși, fără condiții preexistente de imunocompresie.

Aspergiloza pulmonară invazivă este frecvent diagnosticată greșit. Un studiu din 2012 a constatat că a fost unul dintre diagnosticele grave cel mai frecvent omise dar identificate la autopsie, în rândul pacienților din secțiile de Terapie Intensivă. Așadar, adevărata incidență a aspergilozei pulmonare este necunoscută în acest moment.

Diagnosticul aspergilozei invazive se bazează pe cultivarea Aspergillus din probe respiratorii sau un rezultat galactomannan pozitiv în ser sau lavaj bronhoalveolar.

În ciuda faptului că efectuarea bronhoscopiei în scopul diagnosticării nu se recomandă la pacienții infectați cu coronavirus din cauza riscului de generare de aerosoli, eșantionarea endotraheală sau lavajul bronhoalveolar pot fi făcute dacă se suspectează aspergiloza pulmonară.

Corticosteroizii cresc riscul de aspergiloza pulmonară

Medicii au observat că utilizarea corticosteroizilor este un factor de risc pentru aspergiloza invazivă, deși afecțiunea a apărut și la pacienții care nu au primit astfel de medicamente.

În ciuda rezultatelor unor studii care au demonstrat eficiența dexametazonei în tratarea pacienților cu coronavirus care prezintă forme severe, acest tratament ar putea crește riscul de aspergiloză pulmonară invazivă.

Aspergiloza apare ca o complicație mortală a gripei severe și a COVID-19, însă este o complicație de care multe cadre medicale din întreaga lume nu știu. Ca urmare, apar întârzieri în diagnosticare sau diagnostice greșite, ceea ce poate duce la creșterea mortalității în cazul persoanelor infectate, scrie medscape.com.

Aspergillus se numără printre ciupercile care eliberează cei mai mulți spori în aer. Prin urmare, sunt foarte prezenți în aerul din jurul nostru. Și nu numai.

Dr. David Denning, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Manchester, care cercetează această boală, a confirmat că această ciupercă este capabilă să crească în așternutul nostru, alături de acarieni și umezeala din transpirație. Pe de altă parte, uscarea hainelor umede pe încălzitoarele din interior ar crește, de asemenea, nivelul de umiditate în casă, creând un teren de reproducere ideal.