Coronavirusul doboară și leul românesc

Coronavirusul doboară și leul românesc

Specialiștii financiari vin cu vești neplăcute pentru românii care achită chirii, rate, dar și facturi, ori vacanțe, în euro. Vom plăti cu peste 10 bani în plus pentru moneda unică, față de acum, dacă nu chiar mai mult, iar în cazul unor unde de șoc dinspre marile economii, cum ar fi cea chineză, deprecierea leului ar putea fi și mai mare.

Până la finele acestui an, un euro va ajunge să valoreze 4 lei și 88 de bani, cu 10 bani mai mult decât este acum cotată oficial moneda unică. În urmă cu o lună, estimările indicau un leu ceva mai puternic, dar între timp bugetul de stat a ridicat noi probleme, potrivit analiștilor CFA România.

„Dintre țările în regiune, România are cel mai mare deficit bugetar și cel mai mare deficit de cont curent. Acest lucru pune presiune pe deprecierea leului. O depreciere a leului se vede în primul rând în produsele importate, care vor fi ceva mai scumpe și la tot ce este legat la euro″,  a declarat, pentru stirileprotv.ro, Adrian Codirlașu, CFA România.

Asta înseamnă că românii vor da mai mult în magazine, pe facturi, case, mașini sau vacanțe. Tot specialiștii financiari spun ce putem face că să pierdem cât mai puțin când facem achiziții mari.

”Putem să luăm un credit cu dobândă fixă, pentru că avem siguranța că o anumită perioadă de timp plătim aceeași rată. Anumite bănci îți permit să schimbi euro în lei la cursul BNR, dar asta se face într-o anumită perioadă orară”, potrivit specialistului financiar Andreea Pietroșanu.

Slăbirea leului alimentează creșterea inflației, adică majorarea prețurilor la bunuri și servicii. La finalul acestui an, am putea vedea că plătim cu peste trei la sută decât acum, iar cele mai mari creșteri de prețuri vor fi pentru mărfurile de import.

Previziunile privind evoluția leului sunt făcute de membrii CFA România, specialiști în finanțe, acreditați la nivel internațional. Ei analizează și situația la nivel mondial, iar acum îngrijorările sunt produse de epidemia de coronavirus.

„Acest virus, prin faptul că ține oamenii în case, consumul va scădea, va scădea mobilitatea oamenilor, va avea impact macroeconomic, cel puțin în China. Dacă se va extinde la nivel global, ar fi un factor de a cauza o recesiune globală″,  a explicat Adrian Codirlașu, CFA România.

În acest caz, specialiștii vorbesc chiar de un euro care ar putea atinge pragul psihologic de cinci lei.

În plan mondial, epidemia a produs deja efecte pe piețe, cotația aurului este în creștere. Metalul prețios este preferat de investitorii care vor să pună la adăpost.

Ne puteți urmări și pe Google News